Nädala nõuanne Mida teha, kui vaktsineerimata inimene tahab tulla sõprade juurde peole? (1)

Anna-Kaisa Oidermaa
, Kliiniline psühholoog, Peaasi.ee tegevjuht
Copy
Peaasi.ee juht Anna-Kaisa Oidermaa.
 
Peaasi.ee juht Anna-Kaisa Oidermaa.  Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sõpruskonnas on vaktsineerimata paar, kes aga armastab eri seltskondades ringi liikuda. Vaktsineeritutes tekitab see ebamugavust, sest kokkupuude on ka lastega ja kaudselt veel ühe katuse all elavate krooniliselt haigete eakatega. Kuidas panna inimesi kiirelt vaktsineerimise kasuks otsustama või hoopis hoida nad suurt tüli tõstmata traditsioonilistest kokkusaamistest eemal?

Koroonaaeg paistab olevat polariseerumist ühiskonnas juurde tekitanud. Kes kaldub uskuma, et koroona on üks vandenõu, kes ei julge viirusehirmu tõttu õieti kodustki välja tulla. Kes tunneb end piirangute kontekstis mõnusasti, kelle jaoks tekitab uus elukorraldus masendust, kelles trotsi. Erinevad võivad olla allikad, mida peetakse tõsiselt võetavaks info saamise kohaks, ja viisid, kuidas seda infot tõlgendatakse.

Nii nagu peredes või sõpruskondades võib plahvatusohtlikuks teemaks olla poliitiline maailmavaade, võivad erinevad uskumused koroonaviiruse või vaktsineerimise kohta anda ainest kirglikeks aruteludeks või kibedateks konfliktideks. Teistmoodi uskumuste või arvamustega kokkupuutumine võib meid panna kiirelt otsustama, et teine osapool on lihtsalt rumal, vastutustundetu või ajupestud, ning võib juhtuda, et argumenteeritud arutelu liiva joostes ja tulisemaks minnes seda ka otsesõnu välja öeldakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles