AVASTUS Sünnimärgid pakuvad üllatava võimaluse vähiga võitlemiseks

PM Tervis
Copy
Detailid, mida peaksid sünnimärke jälgides silmas pidama
Detailid, mida peaksid sünnimärke jälgides silmas pidama Foto: Shutterstock

Massachusettsi üldhaigla teadlased avastasid, et teatud hulk valgeid vereliblesid, mida nimetatakse CD4+ T-rakkudeks, asuvad sünnimärkides ja neid võiks aktiveerida osana uuest strateegiast melanoomi ravis. Ühtlasi võiksid need tekitada tugeva immuunsuse ja aidata vältida haiguse kordumist.

Meeskond avastas, et tavalised sünnimärgid on CD4+ T-tapjarakkude immunogeensed sihtmärgid – nende aktiveerimise kaudu võib potentsiaalselt laiendada keha kasvajavastast reaktsiooni ja ületada takistusi, mis esinevad praeguste vähi immunoteraapiate korral. Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Science Advances.

«Meie uurimistööst selgus, et sünnimärgid – need lamedad pruunid laigud, mis meil kõigil on — sisaldavad T-rakke, millel on võime sünnimärki hävitada,» ütles vanemautor dr Shadmehr Demehri Massachusettsi üldhaigla vähi immunoloogia ja naha bioloogia uurimiskeskusest Medical Xpressis. «Neid tapvaid immuunrakke võiks immuunpõhiste ravimeetodite abil aktiveerida, et mitte ainult sünnimärki välja juurida ning hävitada melanoomi, vaid et tekitada ka suurem immuunrakkude kogum, mis aitaks inimest kaitsta vähi edasise arengu ja progresseerumise eest.» Ta lisab, et CD4+ T-rakkude aktiveerimine võib olla eriti oluline kõrge riskiga populatsioonide jaoks, sealhulgas paljude ebatüüpiliste sünnimärkidega inimeste jaoks või nendele, kellel on perekonnas melanoomi esinenud.

Melanoom, mis on nahavähi tõsisemaid vorme, pärineb melanotsüütidest – rakkudest, mis toodavad nahale värvi andvat pigmenti melaniini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles