Tarkusehammaste väljatõmbamine võib arendada just seda meelt

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uuest uuringust selgus, et tarkusehammaste väljatõmbamine võib parandada pikaajalist maitsefunktsiooni, vahendab Medical Xpress

Ajakirjas Chemical Senses avaldatud uues Penn Medicine uuringus leiti, et patsientidel, kellel olid tarkusehambad eemaldatud, oli aastakümnete pärast paranenud maitsmisvõime. 

«Käesolev uuring näitab, et maitsefunktsioon võib pärast operatsiooni ja kuni 20 aastat hiljem veidi paraneda. See on üllatav, kuid põnev leid, mis väärib täiendavat uurimist, et paremini mõista, miks see paraneb ja mida see võib kliiniliselt tähendada,» sõnas uuringu vanem autor Richard L. Doty.

Doty ja kaasautor Dane Kim hindasid 1255 patsienti, kes olid 20 aasta jooksul Penni lõhna- ja maitsekeskuses läbinud kemosensoorse hindamise. 891 patsiendil oli tarkusehambad eemaldatud. Maitsete osas testiti sahharoosi, naatriumkloriidi, sidrunhapet ja kofeiiniga.

Tarkusehammasteta isikud edestasid neid, kellel need alles olid. Samuti selgus, et naised tundsid paremini maitseid kui mehed. 

Üheks võimalikuks seletuseks sellele võib olla, et korduv puudutus, mis tekib närimise ajal, rõhutab järk-järgult ärritunud koe närve, mis võivad viia progresseeruva pikaajalise ülitundlikkuseni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles