Viroloogiaprofessor Merits: jutt, et vaktsiinid ei kaitse Delta tüve vastu, on mõttetu jama (5)

PM Tervis
Copy
Pildil professor Andres Merits
Pildil professor Andres Merits Foto: Kristjan Teedema

Koroonaviiruse Delta tüve vastu võivad praegused vaktsiinid olla küll pisut vähem efektiivsed, kuid pakuvad siiski oluliselt paremat kaitset kui vaktsineerimata jätmine, rõhutavad valitsuse teadusnõukoja liikmed Irja Lutsar ja Andres Merits.

«Praegused vaktsiinid töötavad ka Delta tüve vastu. Võib-olla on efekt natuke madalam, kuskil kümmekond protsendipunkti — et kui alfa tüve vastu on vaktsiini efektiivsus üle 90 protsendi, siis Delta tüve vastu on see umbes 85 protsenti,» rääkis teadusnõukoja juht, Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Irja Lutsar ERRis.

Ta viitas ka teadusajakirjas Lancet avaldatud uuringule, mille kohaselt viimaste nädalate jooksul Delta tüvega Inglismaal haiglasse sattunud tuhatkonnast inimesest on vaktsineerituid olnud sadakond ehk suur enamus neist, kes haiglasse satuvad, on ikkagi vaktsineerimata.

Sama rääkis ka rakendusviroloogia professor Andres Merits, kes rõhutas, et vaktsineeritud inimesed võivad väga raskesti haigestuda ka muude viiruste tüvedega, aga see on väga harv.

Tema sõnul on küll Delta tüve puudutavad andmed veel võrdlemisi esialgsed, kuid nende põhjal võib väita, et vaktsiinide efektiivsus Delta tüve vastu on umbes samasugune nagu alfa tüve ehk meil praegu leviva Briti tüve vastu.

«Nii et numbrid on väga ühesed ja kõik see jutt, et vaktsiinid ei kaitse Delta tüve vastu, on mõttetu jama,» lisas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles