Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Lugeja küsib: kas fooliumi sees küpsetatud kartulitest on võimalik saada mürgistust (1)

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Lugeja küsib: hiljuti levis sotsiaalmeedias intsident, kus inimene oli saanud lõkkesöes fooliumis küpsetatud kartulitest mürgistuse. Kas fooliumiga küpsetamine on kehale ohtlik?

Vastab Tallinna Tehnikaülikooli keemia ja biotehnoloogia instituudi dotsent Katrin Laos.

Toidumürgitus saadakse saastunud toidu söömisest. Peamiselt põhjustavad toidumürgitust erinevad bakterid, viirused ja parasiidid. Õige temperatuuri juures küpsetamisel need hävitatakse. Seega pole võimalik, et toidumürgitus saadi fooliumis küpsetatud kartulitest.

Pigem peab vaatama, mida kartulite kõrvale söödi. Kas peeti kinni hügieenireeglitest, ega ei toimunud ristsaastumist. Mis tahes hügieeninõude, näiteks käitlemisvahendite ja toiduga kokku puutuvate pindade puhastamise, kasutatava vee, toidu käitlemise, isikliku hügieeni jne eiramine võib põhjustada tõsist ohtu toidule.

Kas fooliumi kasutamine on ohtlik?

Kui aga rääkida fooliumist ja selle ohutusest, siis foolium on väga õhuke painduv lehtmetall, mida valmistatakse peamiselt alumiiniumist. Alumiinium on aga üks looduses levinumaid elemente, peamiselt leidub seda seotud kujul kivimites ja mullas, aga vähesel hulgal ka joogivees, taimedes, lihas, kalas ja piimatoodetes.

Alumiiniumi suuri koguseid on seostatud Alzheimeri tõvega, samuti võib see põhjustada muid tervisehädasid, nagu luuvalusid, lihaste nõrkust või enneaegset osteoporoosi. Seega on Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) kehtestanud toidust ja toidulisanditest saadava alumiiniumi lubatavaks doosiks 1 mg kehamassi kilogrammi kohta nädalas.

Peamiselt põhjustavad toidumürgitust erinevad bakterid, viirused ja parasiidid.

Peamiselt jõuabki alumiinium inimorganismi läbi toidu. Uuringud on näidanud, et alumiinium võib migreeruda toitu ka toiduga kokku puutuvatest materjalidest - fooliumist, pakenditest ja köögitarvetest.

Enamasti on eralduv kogus kontaktmaterjalidelt niivõrd väike, et ei mõjuta meie päevast tarbitavat kogust. Kahjuks imendub alumiinium kergemini toitu aga kõrgemal temperatuuril, eriti happelises keskkonnas, kusjuures maitseainete lisamine kiirendab seda protsessi.

Seega marineeritud ja maitsestatud liha küpsetamisest alumiiniumfooliumis võiks loobuda. Selle asemel võiks liha vardasse torgatult grillida või hoopis ahjupotis küpsetada.

Sellele vaatamata ei peeta toiduga saadavat alumiiniumisisaldust tervetele inimestele probleemiks. Ühelt poolt on selle kogus toidus väike ja teiselt poolt suudab inimorganism edukalt enamuse väljaheitega eritada. Väike osa, mis imendub (<1%), eritatakse samuti tervetel inimestel hiljem uriiniga.

Tagasi üles