Rasvumise diagnoosiga inimesed võitlevad oma kehakaaluga vaikides

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Suurbritannias rasvumise diagnoosiga elavatel inimestel kulub keskmiselt üheksa aastat, et arstiga oma kehakaaluvõitlusest rääkida, selgub uuest University of East Anglia uuringust, kirjutab Medical Xpress

Ajakirjas BMJ Open avaldatud uus uuring näitab, et vaid umbes pooled (47 protsenti) rasvumise diagnoosiga inimestest on viimase viie aasta jooksul oma kehakaalu üle arstiga arutanud. See tõsiasi näitab vajadust oluliste muudatuste järele. 

«Ülekaalulisus on üks Suurbritannia suurimaid terviseprobleeme, kuid kehakaalu reguleerimise teenused on praegu killustatud tervise- ja sotsiaalhooldussüsteemi vahel,» sõnas dr Helen Parretti UEA Norwichi meditsiinikoolist. 

«Ligi kaks kolmandikku Ühendkuningriigis elavatest inimestest on ülekaalulised või rasvunud ja rasvumine on alates 1993. aastast peaaegu kahekordistunud.»

Rasvumine on keeruline haigus, mida seostatakse mitme teise kroonilise haigusega, nagu II tüübi diabeet, südame-veresoonkonna haigused ja vähi riskifaktor. Rasvumist seostatakse kehvemate tervisenäitajatega. 

Uuringus osales 1500 ülekaalulist inimest ja 306 tervishoiutöötajat. Uurimisgrupp leidis, et abi otsimise asemel võtavad abivajajad oma olukorra eest täieliku vastutuse. 

33 protsenti arstidest pani kehakaalu langetamise vastutuse ülekaalulisusega võitlevale inimesele. See näitab arstide olulist rolli kehakaalu reguleerimise toetamisel.

«See uuring näitas, et paljud inimesed võitlevad aastaid oma kehakaaluga ilma arstiabi küsimata ja arvavad, et nad vastutavad peamiselt ise oma kaalu reguleerimise eest,» sõnas juhtivautor dr Carly A Hughes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles