Jõuetussündroomi esineb enam kui pooltel Covid-19 põdenutest

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Taastusarst Egle Seppo sõnul kulgeb Covid-19 raskelt 10 kuni 15 protsendil ja kriitiliselt kahel kuni viiel protsendil haigetest.
Taastusarst Egle Seppo sõnul kulgeb Covid-19 raskelt 10 kuni 15 protsendil ja kriitiliselt kahel kuni viiel protsendil haigetest. Foto: Eero Vabamägi

Covid-19 patsiendid on väga erinevad, tõdeb Ida-Tallinna keskhaigla taastusravikliiniku statsionaarse taastusravi keskuse juhataja Egle Seppo. «Raskeid tüsistusi võib esineda nii eelnevalt praktiliselt tervetel kui ka juba eelnevalt tõsiste kaasuvate haigustega isikutel,» ütleb ta.

«Nii ägedale [Covidile] kui post-Covidile iseloomulik seisund on hulgipõhjuseline jõuetussündroom, mida esineb rohkem kui pooltel haigetest. Põhjuseks võib olla lihaskahjustus, hingamisfunktsioonihäire ning puuduliku füüsilise aktiivsusega seotud lihasmuutused ja üldise kardiopulmonaalse võimekuse langus. Muuhulgas võivad üldise jõuetussündroomi väljakujunemist mõjutada ka intensiivravil viibimise ajal 9–18 protsendi ulatuses kehamassi (sh lihasmassi) kadu ja toitumishäired,» selgitab Seppo. «Kliiniliselt väljendub jõuetussündroom oluliselt langenud koormustaluvusena, mis piirab suurel määral igapäevaseid siirdumisi-liikumisi ning igapäevategevustega hakkama saamist. Lihaste jõudluse langus võib organfunktsioonide tasemel avalduda põie-, hingamis-, neelamis- ja häälehäirena.»

Ravijuhendit saavad kasutada ka perearstid

Eesti Taastusarstide Selts on koostanud Covid-19-haigete taastusravi juhendi, mida saavad nüüd oma töös kasutada ka perearstid. «Loomulikult ei ole ükski juhend absoluutne tõde ja seega me käsitleme haigust juhtumipõhiselt ning patsiendi individuaalseid iseärasusi ja vajadusi arvestades,» täpsustab Seppo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles