Hiiumaal Luidja supluskohas vohab sinivetikas

BNS
Copy
Sinivetikate, mis on tegelikult rohelised, mürgid on ohtlikud inimestele ja loomadele. Soojadel suvedel kattub Läänemeri ohtliku vetikasulbiga ülenisti.
Sinivetikate, mis on tegelikult rohelised, mürgid on ohtlikud inimestele ja loomadele. Soojadel suvedel kattub Läänemeri ohtliku vetikasulbiga ülenisti. Foto: Jonne Kotta

Terviseamet võttis nädal tagasi, 29. juunil veeproovi Hiiumaal Luidja supluskohast ning 2. juulil saabunud vastusest selgus, et Luidja rannavees vohab sinivetikas, kirjutab Hiiu Leht.

Terviseameti veebilehel saab kontrollida, milline on suplusvee kvaliteet rannas, kuhu ujuma minna soovitakse. Luidja ranna kohta on seal nüüd märge: «29. juunil võetud veeproovis oli väga palju potentsiaalselt toksilisi sinivetikaid. Seega suplemine seal ei ole soovitatav. Väga palju esines liiki Nodularia spumigena. Vähemal määral esines proovis ka teisi potentsiaalseid toksilisi liike perekonnast Dolichospermum.»

Terviseamet soovitab sinivetikate hooajal ohutu supluskogemuse kindlustamiseks enne vette minekut veenduda vee puhtuses – kui on näha, et vesi on muutunud tänu silmaga nähtavatele helvestele kollakas-roheliseks ja kogu kaldaäär on kaetud tiheda rohelise massiga, millel on kopituse lõhn, siis võib tegu olla sinivetikatega. Kui vee värvi muutvad helbed on nii väikesed, et vette pistetud oksal püsima ei jää, on sinivetika tõenäosus veel suurem.

Sinivetikas ohustab eelkõige väikeseid lapsi, vanemaid inimesi ning kodu- ja karjaloomi. Koertel piisab mürgituse saamiseks karva lakkumisest peale sinivetikaid sisaldavas vees ujumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles