Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Vaata järgi, mis kasu saab viinamarjade söömisest

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Viinamarjad on üks vanimatest toiduainetest, mida kasvatati juba 5980 eKr vaini saamise eesmärgil. Samuti sisaldavad viinamarjad väga suurel hulgal kasulikke aineid, kirjutab Medical News Bulletin

Viinamarjad sisaldavad arvukalt kemikaale, mida nimetatakse polüfenoolideks. Polüfenoolid on puuviljades ja köögiviljades leiduvad ühendid, mis toimivad antioksüdantidena. Antioksüdandid aitavad kaitsta keha vabade radikaalide eest ja võivad parandada tervist.

Viinamarjad on hea antioksüdantide allikas, kuna nende tervislike ühendite sisaldus on äärmiselt kõrge.

Nende puuviljade tarbimine on hea ükskõik mis kujul (viinamarjaseemned, toored viinamarjad, rosinad, viinamarjamahl või vein). 

Viinamarjad parandavad südame tervist

Südamehaigused ja südamega seotud terviseprobleemid on sageli surmavate terviseprobleemide tipus. Sageli põhjustab südamekahjustusi vale toitumine, suitsetamine, vähene liikumine või ülekaal. Rasvamolekulide vabade radikaalide oksüdeerumine viib ateroskleroosi, arterite kõvenemiseni. Üks viis ateroskleroosi vastu võitlemiseks on antioksüdantiderikas toitumine.

Viinamarjades sisalduvad antioksüdandid on hea polüfenoolide allikas (näiteks flavonoidid, fenoolhapped ja resveratrool). On tõestatud, et need ühendid parandavad südame-veresoonkonna tervist ja vähendavad südamehaiguste riski.

Erilist kasu näitavad punased viinamarjad. Need aitavad ka ateroskleroosi ennetada ja võidelda kõrge kolesteroolitaseme vastu.

Madalam risk II tüüpi diabeedi tekkeks

Südame tervislike omaduste tõttu ei ole üllatav teada saada, et viinamarjade söömine vähendab II tüüpi diabeedi tekkimise riski. Ühes uuringus leiti, et osalejad, kes sõid ühe tassi viinamarju, haigestusid vähem.

Teadlaste arvates võib punastes või mustades viinamarjades sisalduv antioksüdant resveratrool parandada insuliinitundlikkust, mis omakorda alandab veresuhkrut.

Teises uuringus leiti, et viinamarjade regulaarne söömine aitas vältida suhkrurikaste toitude söömisest põhjustatud oksüdatiivset stressi ja parandas insuliiniresistentsust 1. klassi rasvumisega inimestel.

Parandab meeleolu

Üks uuring on näidanud, et regulaarselt viinamarjamahla joomine parandas muidu tervete noorte täiskasvanute meeleolu. Arvatakse, et viinamarjades sisalduvad polüfenoolid suurendavad aju verevoolu. Osalejad tundsid end pärast viinamarjamahla joomist rahulikumana ja kogesid vähem stressi.

Märksõnad

Tagasi üles