Millal hakata uuesti jooksma pärast sünnitust?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud naised soovivad pärast rasedust uuesti jooksurajale naasta, et leevendada stressi ja taastada tavaline rutiin, see aga nõuab aega ja kannatlikkust, et vältida sünnitusjärgseid vigastusi. 

Värskes uuringus küsitleti 881 sünnitusjärgset naist, et mõista tegureid, mis aitavad taas spordi juurde naasta, kirjutab Canadian Running

Uurijad avastasid, et kõigist küsitletud naistest naasis 74% tagasi jooksurajale 12 nädalat ehk kolm kuud pärast sünnitust. Sellest rümast tõusid 36% uuesti samale tasemele nagu enne rasedaks jäämist. Naised, kes jätkasid jooksmist ka raseduse ajal, mõistagi väiksema koormusega, jätkasid jooksmisega ka sünnitusjärgselt.

Lisaks selgus uuringust, et 84% pärast sünnitust jooksma hakanud naistel esines erinevaid lihas-skeleti valusid, kõige sagedamini jalgades. See tulemus näitab, et taastumine peaks olema aeglasem, et vältida erinevate liigesvalude teket. 

Sünnitusjärgse jooksmise juures täheldati, et kõige keerulisem aspekt oli stressist tingitud uriinipidamatus ja tupe raskustunne, 29% vastanutest oli enda sõnul kogenud stressist tingitud uriinipidamatust. 

Uuringu autorid jõudsid järeldusele, et naisi tuleks julgustada pöörduma arstide poole, et uurida vaagnapõhja düsfunktsiooni ja vähendada hirmu uuesti sportima hakkamise ees. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles