Teadlased uurisid, mis kasu on lemmiklooma omamisest tervisele

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Teadlased on uurinud suhet lemmiklooma eest hoolitsemise ja lemmikloomaomanike tervise vahel nii vaimse kui ka füüsilise kasu osas, vahendab Medical News Bulletin

Uuringud on näidanud, et inimeste ja loomade koostoimimisel on suur kasu tervisele. Ajakirjas Frontiers in Psychology avaldatud uuring vaatas läbi 69 artiklit, mis käsitlevad nende koostoimete mõju heaolule.

Teadlased pakkusid välja, et suhtlemine lemmikloomadega võib suurendada oksütotsiini, mida nimetatakse ka õnnehormooniks, ja alandada stressihormoonide taset. Mõnes uuringus leiti lemmikloomade positiivne mõju immuunsüsteemile.

Jaapanis, üleriigilise kohordiuuringu põhjal tehtud 2019. aasta uuringus, jõudsid teadlased järeldusele, et lemmikloomade omamine varases elueas vähendab laste arengupeetuse riski.

Teise uuringu käigus koguti andmeid 1646 lapsevanemalt, uuringu käigus leidsid teadlased, et eelkooliealistel, kellel olid lemmikloomad, oli vähem probleeme eakaaslastega ja käitumisega. Samuti näitas lemmiklooma omamine kõrgemat prosotsiaalset käitumist. See viitab sellele, et tugev emotsionaalne side loomaga annab tervisele rohkem kasu kui ainult lemmiklooma omamine.

Kasulikkus ka tervisenäitajatele

2013. aastal avaldas Ameerika Südameliit uuringu südamehaiguste ja lemmiklooma omamise kasulikkuse kohta tervisele. Teadlased kirjutasid, et mõned lemmikloomade omamise ja süsteemse vererõhu uuringud leidsid seose lemmiklooma omamise ja madalama vererõhu vahel.

Lemmikloomade omamise ning kolesterooli ja triglütseriidide taseme mõju kohta on vähem uuritud. 1992. aastal avaldatud Austraalia ristlõikega uuringus võrreldi kliinikus osalenud lemmikloomaomanike ja teiste inimeste kardiovaskulaarseid riskitegureid. Teadlased leidsid, et nii lemmikloomaomanikust meestel kui naistel oli madalam triglütseriidide tase.

Tulemused pole lõplikud selles osas, kas lemmiklooma omamine julgustab inimesi rohkem treenima, kuid siiski aitab see vererõhku ja kolesteroolitaset alandada.

Olemasolevate tõendite arvukus viitab siiski sellele, et lemmikloomade omamine võib parandada nii vaimset kui ka füüsilist tervist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles