Sümptomid, mis võivad viidata sageli naisi kimbutavale delikaatsele haigusele

PM Tervis
Copy
Haiguse esinemise diagnoosib arst.
Haiguse esinemise diagnoosib arst. Foto: Shutterstock

Kandidaas on nakkus, mida põhjustab pärmseen, mille nimeks Candida. Candida elab tavaliselt inimese kehas — näiteks suus, kurgus, soolestikus ja tupes —, ent ka nahal, probleeme tekitamata.

Mõnikord võib Candida paljuneda ja põhjustada infektsiooni, kui tupesisene keskkond muutub selle kasvu soodustavaks. Kandidaasi tupes nimetatakse tavaliselt tupe pärmseente infektsiooniks, vahendab CDC. Selle infektsiooni muud nimetused on tupe kandidoos, vulvovaginaalne kandidoos või kandidoosne tupepõletik.

Tupe kandidoosi sümptomiteks on:

  • tupe sügelus või valulikkus
  • valu seksuaalvahekorra ajal
  • valu või ebamugavustunne urineerimisel
  • ebanormaalne tupevoolus

Kuigi enamik tupe kandidoose on kerged, võivad mõnel naistel tekkida tõsised infektsioonid, sealhulgas punetus, turse ja lõhed tupe seinal.

Kui esinenud on mõni neist sümptomitest, pöörduge oma arsti poole. Need sümptomid on sarnased muud tüüpi tupeinfektsioonidega, mida ravitakse erinevat tüüpi ravimitega. Arst selgitab välja, kas tegemist on tupe kandidoosiga ja kuidas seda ravida.

Risk ja ennetamine

Tupe kandidoos on levinud, kuid uuringud aitavad mõista, kui paljusid naisi see mõjutab. Naised, kel on suurem tõenäosus saada tupe kandidoos:

  • rasedad
  • kes kasutab hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid (näiteks rasestumisvastaseid tablette)
  • kellel on diabeet
  • kellel on nõrgenenud immuunsüsteemiga (näiteks HIV-nakkuse või immuunsüsteemi nõrgestavate ravimite, näiteks steroidide ja keemiaravi tõttu)
  • kes on hiljuti võtnud või võtab antibiootikume

Kuidas vältida tupe kandidoosi?

Puuvillase aluspesu kandmine võib aidata vähendada pärmseente infektsiooni tekkimist. Kuna antibiootikumide võtmine võib põhjustada tupe kandidoosi, võtke neid ravimeid ainult siis, kui see on teile välja kirjutatud ja täpselt nii, nagu teie arst teile ütleb.

Diagnoosimine ja testimine

Naistearstid diagnoosivad tavaliselt tupe kandidoosi, võttes väikese tupest analüüsi, mida uuritakse mikroskoobi all või saadetakse laborisse. Positiivne seenekultuur ei tähenda aga alati seda, et Candida põhjustab sümptomeid, sest mõnel naisel võib Candida olla tupes ilma mingite sümptomiteta.

Tupe kandidoosi ravitakse tavaliselt seenevastaste ravimitega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles