Uuringust selgus, kas DNA mõjutab koroonaviirusesse nakatumist ja põhjustab raskemat haiguskulgu

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uuring, milles osales enam kui 45 000 inimest, kes põdesid Covid-19, paljastus 13 geneetilist varianti, mis on seotud suurenenud SARS-CoV-2 nakatumise riski või raskema haiguskulu tekkeks. 

Mõned seosed on juba varasemalt kinnitatud, näiteks see, et veregrupi ja nakatumise tõenäosuse vahel on geneetiline seos, kirjutab ScienceNews

Uuring kinnitas ka seda, et TYK2 geeni keelav variant suurendab kriitiliste haiguste ja haiglaravi ohtu. See variant kaitseb teadaolevalt autoimmuunhaiguste eest, kuid jätab inimesed tuberkuloosi suhtes haavatavamaks.

Kuid vähemalt üks seos oli teadmata, meeskond leidis, et geeni FOXP4 variant on seotud raskema COVID-19-ga. Variant suurendab geeni aktiivsust ja seda on varem seostatud kopsuvähi ja interstitsiaalse kopsuhaigusega - haiguste rühmaga, mis põhjustab arme ja kopsude jäikust. Kuid väljatöötatavad ravimid, mis pärsivad FOXP4 valgu aktiivsust, võivad aidata inimestel COVID-19-st taastuda või vältida rasket haigestumist.

Haigusega seotud geeni versioon on levinum Ameerika asiaatide ja latiinode populatsioonide seas, Euroopa päritolu inimeste seas kannab seda varianti kaks kuni kolm protsenti inimestest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles