Inimkehale talumatu kuumus võib kahjustada aju ja elundkonda

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Kliimamuutused toovad kaasa ülisuure kuumuse ja katsetavad piire, mida inimesed taluvad, kirjutab MIT Technology Review

USA lääneosas on viimase kahe nädala jooksul olnud erakordselt kõrge temperatuur. Mõnedki kliimaeksperdid ennustavad, et kliima soojenemisest tingitud kuumalained võivad järgmisel sajandil muutuda inimeste jaoks ebasobivaks. 

Talumus kuumuse suhtes on inimestel erinev ning lisaks võib see aja jooksul muutuda. Piiride mõistmine on oluline, sest globaalne temperatuur tõuseb ja seega on ilmastikunähtusi raskem ette ennustada. 

2017. aastal looduse kliimamuutustes avaldatud uuringu jaoks analüüsisid Hawaii ülikooli kliimauurija Camilo Mora ja tema meeskond sadu ülisuure kuumuse sündmusi kogu maailmas, et teha kindlaks, millised kuumuse ja niiskuse kombinatsioonid on kõige tõenäolisemalt surmavad ja kus need tingimused tulevikus tõenäoliselt esinevad.

Tulemused näitasid, et kui praegu puutub umbes 30% maailma elanikkonnast igal aastal vähemalt 20 päeva kokku surmava kuumuse ja niiskuse kombinatsiooniga, suureneb see protsent 2100. aastaks peaaegu poole võrra. 

Inimeste keha on loodud toimima tasakaalus 

Soojavereliste imetajatena on inimestel püsiv kehatemperatuur umbes 37 kraadi. Samuti on keha loodud töötama sellel temperatuuril üsna täpselt, nii et soojuse kadu ja soojuse kasvu vahel oleks pidev tasakaal. 

Probleemid algavad sellest kui keha ei suuda piisavalt kiiresti soojust kaotada. Kui kehatemperatuur muutub liiga kuumaks, võib kõik, alates organitest kuni ensüümideni häiritud olla. «Äärmuslik kuumus võib põhjustada suuri neeru- ja südameprobleeme ning isegi ajukahjustusi,» ütleb Austraalia rahvusülikooli endine rahvatervise uurija Liz Hanna. 

Peamine töövahend on kehal higistamine, mis aitab keha jahutada. Kõrge niiskus halvendab keha jahutusmeetodit ehk kui õhus on niigi palju veeauru, siis on higi aurustumine häiritud ja keha jahutamine ei toimi. 

Indiana Bloomingtoni ülikooli füsioloog Zach Schlader ütleb, et 35 kraadi on inimeste taluvuse absoluutne piir. Üle selle ei suuda keha ennast ise jahutada, et säilitada vastavat kehatemperatuuri. See ei tähenda, et selline kuumus tapaks kohe, vaid kiire jahutuse puudumise korral kahjustab see aju ja muid elundeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles