Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuidas mõjutab õhtul söömine kehakaalu? (1)

Copy
Õhtul on seedimine aeglasem
Õhtul on seedimine aeglasem Foto: Shutterstock

Teadlased on välja selgitanud, et kaalu langetamiseks peaks sööma suurema osa kaloritest päeva esimeses pooles, vahendab CNN.

Uuringutest on selgunud, et söömise puhul on lisaks kalorite hulgale tähtis ka see, mis kell süüakse. 2013. aastal korraldatud uuringust selgus, et need, kes söövad suurema osa kaloritest päeva esimeses pooles, langetavad kergemini kaalu. Katses osales 420 ülekaalulist, kes jaotati kahte rühma. Esimene rühm sõi lõunat enne kella kolme päeval, teine rühm pärast kella kolme. Mõlemad rühmad tarbisid sama koguse kaloreid ja samu toite. Need, kes sõid lõunat enne kella kolme, kaotasid 20 nädala jooksul rohkem kaalu kui teine rühm.

Unerütm ja bioloogiline kell mõjutavad inimese seedimist ja ka seda, kui hästi omandab organism toidust vitamiine ja mineraale. Teadlased selgitasid välja, et pärast kella kaheksat õhtul on seedimine aeglasem ja toit jääb kauemaks organismi. See aga suurendab tõenäosust, et organism asub toidust saadud energiat rasvana talletama.

Õhtul söömine käib sageli teleri vaatamise kõrvalt ja sellega võib kaasneda liigsöömine. Samuti söövad inimesed suurema tõenäosusega õhtuti ebatervislikke vahepalasid ja magusat. Jälgige, et söömine ei oleks viis tööstressi või väsimusega toimetulekuks.

Tagasi üles