Majapidamistoodetes leiduvad kemikaalid suurendavad astmaohtu

PM Tervis
Copy
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mis mõjutab umbes 10% Ühendkuningriigi täiskasvanud elanikkonnast. See on üks kõrgemaid näitajaid maailmas.
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mis mõjutab umbes 10% Ühendkuningriigi täiskasvanud elanikkonnast. See on üks kõrgemaid näitajaid maailmas. Foto: Shutterstock

Euroopa Regionaalarengu Fondi rahastatud uurimisprojekti Smartline tehtud uued uuringud leidsid tõendeid selle kohta, et kodudes leiduvates toodetes sisalduv kemikaalide rühm suurendab astmaohtu, kirjutab News Medical

Uuringus vaadati läbi 12 lenduvat orgaanilist ühendit (LOÜ), mis eralduvad teatud tahketest ainetest või vedelikest gaasidena. Lenduvaid orgaanilisi ühendeid eraldab suur hulk tooteid, sealhulgas ka need, mida kasutatakse laialdaselt majapidamistoodete koostisosadena.

Värvid, lakid ja vaha, paljud puhastus-, desinfitseerimis-, kosmeetika-, ja rasvaeemaldustooted võivad kõik sisaldada LOÜ-sid eraldavaid koostisosi. Paljude lenduvate orgaaniliste ühendite kontsentratsioon on siseruumides kuni kümme korda suurem kui väljas.

Exeteri ülikooli juhitud uuring annab tõendeid selle kohta, et täiskasvanute jaoks suurendab paljudes puhastustoodetes leiduvate lenduvate orgaaniliste ühendite koostis astmaohtu.

Tulemused näitavad, et pikaaegne ja tugev kokkupuude lenduvate orgaaniliste ühenditega põhjustab hingamisteede haigusteta inimestele astmat ja õhupuudust.

Ka varaseamd uuringud on ohumärgid tuvastanud

Ühes varasemas uuringus leiti, et astmaoht suurenes 15% kokkupuutel Limonene'iga, mis on looduslikult esinev alifaatne ühend, mida leidub sellistes toodetes nagu šampoonid, detergendid (aine, mida leidub puhastusvahendites) ja õhuvärskendajad. Puit- ja köögivärvid suurendavad samuti sümptomeid. 

«Kuna inimesed veedavad rohkem aega siseruumides, on meie uuringud eriti olulised uute rahvatervise strateegiate arendamiseks ja teadlikkuse tõstmiseks,» sõnas juhtivteadur professor Karyn Morrissey. 

Uuringu autorid järeldavad, et tootemärgistusel peaksid riskid olema paremini välja toodud ning hoiatama, et koristuse ajal tasuks oma kodu õhutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles