Oxfordi ülikooli teadlased selgitasid välja, miks on diabeetikutel suurem infarktioht

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Suure glükoosisisaldusega veres «programmeeritakse» tüvirakke, mis viib ohtliku ateroskleroosi tekkimise riski püsiva suurenemiseni, vahendab Medical Xpress

Oxfordi ülikooli teadlased leidsid, et kõrge veresuhkru tase, mis on diabeedi tunnuseks, muudab luuüdis tüvirakke, mis muutuvad valgete verelibledeks ja mida nimetatakse makrofaagideks.

Makrofaagid võivad muutuda põletikuliseks ja aitavad seeläbi kaasa südameatakkide tekitamiseks vajalike aterosklerootiliste naastude tekkele.

See leid selgitab, miks diabeetikutel on suurem infarktioht isegi pärast nende veresuhkru taseme kontrolli alla saamist.

Meeskond uuris valgete vereliblede erinevusi II tüüpi diabeediga ja ilma. Nad eemaldasid vereproovidest valged verelibled ja kasvatasid neid normaalse glükoositasemega keskkonnas. II tüüpi diabeediga inimestel olid haigusseisundita inimeste rakkudega võrreldes liialdatud põletikulised reaktsioonid.

Meeskond soovib nüüd selle avastuse põhjal uurida uusi ravivõimalusi. Samuti soovivad nad teada saada, kas diabeedita inimeste lühiajalistel veresuhkru taseme tõusudel on kahjustav mõju.

«Praegu ei saa diabeeti põdevad inimesed südame- ja vereringehaiguste suurenenud riski tõttu tõhusat ravi. Need leiud näitavad uusi võimalusi diabeedi tüsistuste ennetamiseks ja raviks,» kinnitas uuringu juht Oxfordi ülikooli meditsiiniosakonna kardiovaskulaarse meditsiini professor professor Robin Choudhury.

Uuring ilmus ajakirjas Circulation.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles