Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kehakaalu kõikumisel on seos nende haiguste tekkega (1)

Copy
Jo-jo dieetidel võib olla mõju südamele ja veresoonkonnale
Jo-jo dieetidel võib olla mõju südamele ja veresoonkonnale Foto: Shutterstock

Teadlastel on olnud pinnuks silmas jo-jo dieedid, kus kaal kaotatakse lühikeseks ajaks ja siis tuleb see jälle tagasi — sel on potentsiaalselt tervist kahjustav mõju. Vaatluse alla võeti kehakaalu kõikumise seosed südamehaiguste riski esinemisega keskeale lähenevate naiste hulgas.

Eelnevates uuringutes on ilmnenud, et jo-jo dieedid tõstavad üldist surmariski ja osa teadustöid on esile toonud seose südamehaiguste tekke kõrgema riskiga, vahendab Medical News Today.

Uurijad kaasasid uude uuringusse 485 naist, kelle keskmine vanus oli 37 aastat ja keskmine kehamassiindeks 26.

Uuringus osalejad avaldasid, kui sageli on nad kaotanud vähemalt 10 naela (4,5 kg) ja seejärel on kilod aasta jooksul tagasi tulnud.

Teadlased hindasid naiste tervist seitsme riskiteguri kontekstis, mida kasutatakse südame-veresoonkonnahaiguste riskide uurimiseks. Vaadeldi mõjutatavaid riskitegureid, nagu suitsetamine, kehaline aktiivsus, kaal, toitumine, vere glükoosisisaldus, kolesterool ja vererõhk.

73 protsenti uuringus osalenud naistest ütles, et nad olid kogenud vähemalt ühte säärast kehakaalu kõikumist. Nende naiste puhul oli 82 protsenti madalam tõenäosus, et südame-veresoonkonnahaiguste riskitegurid oleksid madalad, võrreldes mitte ühtegi jo-jo kaalukaotust kogenud naistega.

Samuti langesid kaalukaotajad 65 protsenti madalama tõenäosusega riskitegurite skaala optimaalsesse vahemikku, mis tähendab madalamat südamehaiguste, sealhulgas infarkti saamise ohtu.

Uuringus ilmnes jo-jo dieetide negatiivne mõju kõige selgemalt just nende naiste hulgas, kes polnud kunagi olnud rasedad. See võib tuleneda asjaolust, et need naised alustasid jo-jo dieetidega ka varasemas eas.

Uuringu puuduseks on aga, et pole arvestatud teisi võimalikke tegureid, mis võivad südame-veresoonkonnaprobleemide riskitegurite esinemises rolli mängida. Nii ei saa väita, et jo-jo dieedid on südamehaiguste põhjustajad, küll aga kuuluvad need tekke potentsiaalsete ohtude hulka.

Märksõnad

Tagasi üles