Aneemia tuvastamiseks saab kasutada nutitelefoni fotosid

PM Tervis
Copy
Aneemia ehk kehvveresus on maailmas kõige levinum verehaigus, arvatakse, et seda esineb rohkem kui 1,3 miljardil inimesel. Allikas: kliinik.ee
Aneemia ehk kehvveresus on maailmas kõige levinum verehaigus, arvatakse, et seda esineb rohkem kui 1,3 miljardil inimesel. Allikas: kliinik.ee Foto: Shutterstock

Aneemia tuvastamiseks saab kasutada tavalise nutitelefoni kaameraga tehtud pilti inimese sisemisest silmalaugust, selgub USA-s Browni ülikooli ja Rhode Islandi haigla avaldatud uuringust. 

Aneemia ehk kehvveresus, mõjutab hinnanguliselt 5,6% ameeriklastest ja üle 25% kogu maailma elanikkonnast, kirjutab Medical Xpress.

Aneemia tekkest annab märku hemoglobiini kontsentratsiooni langemine alla normaalse väärtuse. Meestel on normaalsed hemoglobiini väärtused vahemikus 130–170 g/l ja naistel 120–150 g/l. Lisaks on raske aneemia oluline haigestumuse ja suremuse riskitegur, eriti laste, eakate ja krooniliste haigete puhul.

Varasemad uuringud on näidanud, et inimese alumise silmalau sisekülg tundub aneemiaga kahvatum. Uues uuringus said teadlased silmalau sisekülgedest tehtud pilte 142 patsiendilt, kel kõigil oli madal hemoglobiin. 

Fotodel suurendati piirkonda ja uurijad töötasid välja uue algoritmi, mis optimeeris värvide eraldusvõimet. Samuti loodi ennustusmudel, mis sidus sidekesta värvi ümbritseva naha, silmavalgete ja hemoglobiini tasemega. Seejärel testis meeskond uusi algoritme 202 uuelt patsiendilt kogutud fotodel.

Uut fotokomplekti analüüsides oli aneemia ennustamisel mudel 72,6% täpne. Nahatoon tulemusi ei muutnud, sest pildikvaliteet avaldas teatud mõju. Tulemused näitavad, et nutitelefoni rakendust saab kasutada aneemia tuvastamiseks. 

«Nutitelefoni kaameraga saadud alumise silmalau vaskulaarse pinna pilte saab kasutada vere hemoglobiini kontsentratsiooni hindamiseks ja aneemia ennustamiseks, mis on tõsine tervislik seisund ja vaevab miljardeid inimesi kogu maailmas,» lisasid autorid. 

Uuring ilmus ajakirjas Plos One

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles