Vormsile kolinud neurokirurg: maaelus on vähe puudusi, torumehe leidmine on keerulisem

PM Tervis
Copy
Neurokirurgid Mihkel Leiner ja Kahro Tall (paremal) 2005. aastal ajuoperatsiooni sooritamas.
Neurokirurgid Mihkel Leiner ja Kahro Tall (paremal) 2005. aastal ajuoperatsiooni sooritamas. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Maale kolimise järel on töö- ja eraelu väga heas tasakaalus, rääkis nelja aasta eest Vormsile elama asunud neurokirurg Kahro Tall, kes teeb saare perearstikeskuses asendusarstina vastuvõtte, vahendab Med24.

«Meil oli soov minna maale elama ja sellest see asi pihta hakkas. Naise ema on Vormsil sündinud ja siin oli tal väike krunt, mida me alguses tulime maha müüma, aga siis hakkas siin väga meeldima,» rääkis Tall ajakirjas Perearst. 

Kirurg tõdeb, et pole kahetsenud pealinnast ära tulemist. «Olen siin väga õnnelik. Neljas aasta saab siin täis, nii et esimene ajaproov on olnud. Minu jaoks on maaelus väga vähe puudusi. Mõned üksikud asjad, aga see on pigem mugavuse küsimus. Näiteks torumehe või mõne abilise leidmine on keerulisem. Mõne asjaga pead olema kannatlikum, aga kui oled hästi maganud, puhanud ja endaga rahulolev, siis on stressitaluvus suur. Vaatad hoopis kainema pilguga asju, näiteks niiöelda esimese maailma probleeme, mis linnas tunduvad katastroofina,» ütleb Tall.

Tema sõnul on Eestis neurokirurgid traditsiooniliselt kogu aeg ravinud ka valu – alaselja radikuliiti, kaela radikuliiti, käte-jalgade perifeersete närvide haigusi. 

«Radikuliit ja alaseljahädad on inimestel väga sagedased. Kui oled arst, kes oskab valudega tegeleda ja valu ära võtta, siis see ongi suur osa, mida perearstilt oodatakse,» nendib Tall.

Arst ütleb, et kui on jäänud hätta muude probleemidega, on Haapsalu kolleegidelt abi palunud, ja hüva nõu jagavad veel nii perearstid kui Läänemaa haigla terapeudid.

«Haigla on siin kohaliku kogukonna tuiksoon. Abivajaja võetakse kiiresti statsionaari ja EMO-s uuringutele ette, kui asjad on probleemsed. Erialaspetsialist vaatab kohe üle, kui vaja,» nendib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles