Proviisor juhendab, mis peaks koduapteegis kaasas olema

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Suve saabudes veedetakse üha aina enam aega suvilas ning seetõttu tasub üle kontrollida, millised apteegikaubad on maakodus olemas ning mida võiks veel juurde osta. Südameapteegi proviisor Kerli Vahar annab nõu.

Suvel maakodusse või väljasõidule minnes on kõige olulisem kaasa haarata igapäevaselt kasutatavad retseptiravimid ning muud regulaarselt võetavad rohud. Kui kellelgi peres esineb allergia, tuleks kindlasti kaasa võtta ka allergiavastased ravimid. Igaks juhuks võiks reisides kotti pista ka mõne valuvaigisti, mis aitaks valude või palaviku korral.

Haavad, kõhuprobleemid, päikesepiste ja putukahammustused

Suvilas aia- või majapidamistöid tehes pole haruldane, et raskest tööst tekivad villid või väiksemad nahavigastused. Selle puhuks tasub kaasa võtta erinevaid haavahooldustooteid, näiteks antiseptilise lahuse haavade puhastamiseks, erinevas suuruseid plaastreid ning sidemed haava katmiseks.

Lisaks võivad aeg-ajalt suvilas ette tulla erinevad kõhuprobleemid. Selle jaoks tasub kaasas hoida söetablette, mis aitavad nii kõhulahtisuse kui ka toidumürgituse korral. Kui liigsest lihasöömisest aga kõht kinni läheb, tasub peale süüa värskeid marju, puuvilju ning juua piisavalt vett.

Ilusate ilmadega tuleks kindlasti kaasa pakkida ka päikesekaitsekreem. Sageli võib kreemi uuesti peale kandmine aiatöid tehes ununeda, mistõttu võib tekkida päikesepõletus. Selle jaoks on mõistlik suvilasse kaasa võtta ka põletustele mõeldud jahutav geel. Lisaks võiks ennetavalt mõelda õhtul saabuvatele tüütutele putukatele, kelle hammustuste järel võib nahk vajada ka erihoolt. Selle jaoks on samuti olemas spetsiaalseid geele, kuid nahka aitab rahustada ka aaloe geel.

Südameapteegi proviisor Kerli Vahar.
Südameapteegi proviisor Kerli Vahar. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles