See ei tähenda, et kõik mainitud toiduained oleks migreeniga patsiendile keelatud. «Pigem tähendab see, et nende söömisel võiks inimene olla tähelepanelik ja jälgida, kuidas keha reageerib. Mõne patsiendi puhul võimaldab toitumise korrigeerimine migreeni ennetada ja pakub sobivat alternatiivi ravimite kasutamisele,» ütles Toomsoo. «Migreeni esile kutsuvate toiduainete tuvastamine ei tähenda aga, et inimene neid toite enam kunagi süüa ei saa. Neist võiks esialgu hoiduda 6-8 nädalat ning siis võib jälle vähehaaval proovida, kuidas need enesetundele mõjuvad.»
Migreenikule võib sobida madala süsivesikute- või histamiinisisaldusega dieet
Toomsoo sõnul on paljud tema patsiendid enda jaoks leidnud ketogeense dieedi, mille puhul välditakse kõiki toite, mis sisaldavad suurel hulgal süsivesikuid. «Sellisel dieedil koosneb toitumine peamiselt lihast, kalast, munadest, pähklitest-seemnetest ja madala süsivesikutesisaldusega köögiviljadest. Paraku avokaado, peekon ja pähklid migreenikule ei sobi, nii et traditsioonilist ketogeenset dieeti tuleb modifitseerida. Confidos on meil olemas toitumisnõustaja, kes on teinud spetsiaalse ketogeense toitumiskava, mis on peavaluga patsientidele väga hästi sobinud,» rääkis neuroloog.
Teine migreenikutele sobiv toitumisviis on madala histamiinisisaldusega dieet. Histamiinirikkad toiduained on kääritatud piimatooted, jogurt, hapukoor, petipiim ja keefir, kääritatud köögiviljad, näiteks hapukapsas ja kimchi, marineeritud köögiviljad, kuivatatud või kääritatud liha, vein, õlu ja šampanja, kääritatud sojatooted nagu tempeh, miso ja sojakaste, tomatid ja baklažaan.
«Inimesed soovivad sageli teha uuringuid, kas neil on toiduainete suhtes allergiat. Kui analüüsid allergiat ei näita, ei tähenda see, et toidu suhtes ei esine ülitundlikkust. Seega tasub alati proovida, kas kõrge histamiinisisaldusega toitude vältimine parandab enesetunnet ja vähendab peavalusid või mitte,» ütles Toomsoo.
Neuroloog rõhutab samas, et toidu teemat ei tasu ka üle tähtsustada. Kõigile inimestele ei mõju toit ühtemoodi ning lisaks toidule on ka väga palju teisi tegureid, mis migreenihoogude vallandumist mõjutavad. «Toit kui migreenihoogude vallandaja on vaid üks võimalik riskikoht, kuid kindlasti mitte ainus. Tähelepanu peaks pöörama ka stressile, unele, liikumisele ja vaimsele tervisele. Migreen on tugevalt psüühikaga seotud ja kui inimesel esinevad ka ärevus, depressioon või bipolaarsus, tuleks kindlasti tegeleda ka nendega,» selgitas arst.