Kohvi joomise ja südamerütmi häirete vahel leiti üllatav seos

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Aastakümnete jooksul on arstid hoiatanud südamerütmihäirete käes vaevlevaid inimesi kohvi vältimisest. Uus uuring on leidnud, et enamik inimesi saab muretult kohvi nautida, ilma, et see südamerütmi häiriks. 

Uuringu tulemused näitavad, et iga tass kohvi võib vähendada arütmia riski keskmiselt umbes kolm protsenti, kirjutab Medical Xpress

«Me ei näe tõendeid selle laiapõhjalise soovituse kohta kohvi või kofeiini vältimiseks,» sõnab uuringu kaasautor dr Gregory Marcus, «Enamik inimesi, isegi need, kellel on südamerütmihäired, peaksid saama nautida tassikest kohvi.»

Uuring avaldus ajakirjas JAMA Internal Medicine.

«Kohv on üks enim tarbitavaid jooke maailmas, kuid selle stimulantide omadused on ajendanud paljusid arste südamehaigusega patsiente hoiatama, et nad peaksid kohvist loobuma,» lisas Marcus. 

Uuringu käigus analüüsiti enam kui 386 000 inimese andmeid, kes osalesid Suurbritannia pikaajalises terviseuuringus. Umbes 17 tuhandel inimesel tekkis südame rütmihäire 4,5-aastase järelkontrolli jooksul. 

Kõigilt osalejatelt küsiti nende kohvitarbimise kohta ja tulemused näitasid, et kofeiini ja südame rütmihäirete vahel pole mingit seost, isegi kui uurijad võtsid arvesse geneetilised tegurid, mis võivad mõjutada inimese kofeiini metaboliseerimist. 

«Kohvil on põletikuvastane toime ja on hästi teada, et põletik võib kaasa aidata südame rütmihäiretele. Samuti võib juhtuda, et kofeiin motiveerib mõnda inimest olema füüsiliselt aktiivsem, mis vähendab arütmia riski,» lisas Marcus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles