UURING ⟩ Oomega-3-rasvhapete lisamanustamine võib suurendada levinud haiguse tekkeriski

PM Tervis
Copy
Oomega-3-rasvhapped on olulised, aga ka neid ei tasu üle doseerida.
Oomega-3-rasvhapped on olulised, aga ka neid ei tasu üle doseerida. Foto: Shutterstock

Oomega-3-rasvhappe preparaate kasutatakse südame-veresoonkonnahaiguste ennetuses ning neid soovitatakse täiendavalt võtta ka kõrge plasma triglütseriidide tasemega patsientidel. Viimane on tänapäeval sage leid, seega leiab oomega-3-rasvhappeid sisaldav kalaõli ravieesmärgil laialdast kasutust, kirjutab Med24.

Euroopa kardioloogide seltsi ajakirjas avaldatud metaanalüüsis uuriti oomega-3-rasvhapete tarbimise mõju kodade virvendusarütmia tekkeriskile südame-veresoonkonnahaigustega või kõrge triglütseriidide tasemega patsientidel. Analüüsis kasutati viie uurimistöö andmeid, kus katse- ja kontrollrühma moodustasid kokku 50 277 patsienti. Kalaõli doos oli sõltuvalt uuringust 0,84 kuni 4 grammi päevas ning ravitulemusi hinnati 2 kuni 7,4 aastat pärast kuuri. Metaanalüüsi tulemusena selgus, et esineb positiivne seos oomega-3-rasvhapete manustamise ja kodade virvenduse riski suurenemise vahel.

See, kuidas täpselt mõjutavad oomega-3-rasvhapped südame tööd, on veel teadmata, kuid näidatud on nende stabiliseerivat mõju südamerakkude membraanile, mis omakorda avaldab kaitsvat toimet vatsakestest lähtuvate arütmiate vastu. Samas on uuringutes näidatud seost operatsioonijärgselt kõrge oomega-3-rasvhapete taseme ning kodade virvenduse tekkeriski vahel.

Oomega-3-rasvhapete lisatarvitamise osas ravi eesmärgil tasub konsulteerida arstiga. Südametervise alustala on mitmekülgne tervislik toitumine ja piisav füüsiline koormus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles