Rahalises nappuses räägivad vanemad lastega vähem ja sel võivad olla kauakestvad tagajärjed

PM Tervis
Copy
Rahaprobleemid röövivad tähelepanu lastelt.
Rahaprobleemid röövivad tähelepanu lastelt. Foto: Shutterstock

Kolm aastakümmet tagasi leidsid lastearengu uurijad, et madala sissetulekuga kodudes kuulsid lapsed lasteaeda jõudes kümneid miljoneid sõnu vähem kui jõukamates peredes sirguvad eakaaslased. See «sõnavahe» oli ja on jätkuvalt seotud tulevaste akadeemiliste saavutuste ja sotsiaalmajandusliku erinevusega.

Berkeley ülikooli uuringud viitavad ka praegu esinevale rikkuse ja sõnade lõhele.

Sel kuul ajakirjas Developmental Science avaldatud tulemused annavad esimesed tõendid selle kohta, et vanemad võivad rahalise nappuse korral oma lastega vähem rääkida.

«Meid huvitas see, mis juhtub, kui vanemad mõtlevad rahalise nappuse peale või kogevad seda ja leidsime tõendeid, et selline koormus võib pärssida suhtlust lastega,» ütles UC Berkeley psühholoogiaprofessor, uuringu vanemautor Mahesh Srinivasan Medical Xpressis.

«Meie tulemused viitavad sellele, et vanemate haritus ei pruugi olla piisav, et kaotada lõhe laste tulevastes akadeemilistes saavutustes, kui sissetulekute ebavõrdsuse probleemiga ei tegeleta laiemalt,» lisas Srinivasan.

«Olemasolevad sekkumised sõnalõhe kaotamiseks on sageli keskendunud vanemlike oskuste parandamisele,» ütles Srinivasan. «Kuid meie järeldused näitavad, et vanemate rahalise koormuse leevendamine, näiteks otseste sularahaülekannete abil, võib ka oluliselt muuta nende lastega suhtlemise viisi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles