Hiina mees suri ahvilt saadud haruldase viiruse tõttu

PM Tervis
Copy
Jaapani makaak.
Jaapani makaak. Foto: Shutterstock

Hiina veterinaararst suri pärast seda, kui nakatus üliharuldasesse viirusnakkusse, mis teadaolevalt nakatab ahve, vahendab Washington Post.

53-aastane veterinaararst on esimene teadaolev inimene Hiinas, kes on saanud viiruse, mida nimetatakse ahvide B-viiruseks.

Hiina haiguste tõrje ja ennetamise keskuse aruande kohaselt töötas mees veterinaarkirurgina Pekingis asuvas instituudis, mis on spetsialiseerunud ahvlaste eksperimentaalsele uurimisele. Märtsi alguses lahkas ta kahte surnud ahvi; kuu hiljem tekkis tal palavik, iiveldus, oksendamine ja neuroloogilised sümptomid, öeldi aruandes. Vaatamata ravile mitmes haiglas suri mees 27. mail.

Arstid diagnoosisid mehel ahvide B viiruse, tuntud ka kui B viirus. Viirus nakatab kõige sagedamini makaak-ahve ja inimestel on seda diagnoositud harva – USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) andmetel on sellesse viirusesse olnud alates 1932. aastast nakatunud vaid 50 inimest. Kuid kui viirus «hüppab» ahvidelt inimestele, on see sageli surmav – 50 nakatunud inimesest 21 on surnud, teatas amet. Enamik inimjuhtumeid on esinenud inimestel, kes töötavad ahvidega, näiteks veterinaararstidel või teadlastel.

Kui viirus levib inimestele, ei levi see lihtsalt. Teadaolevalt on inimeselt inimesele levinud vaid üks B-viirusnakkuse juhtum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles