Mis kasu saab keha C-vitamiinist?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

C-vitamiin on väga oluline vitamiin, mida tuleks regulaarselt tarbida, et hoida häid tervisenäitajaid ja vältida skorbuuti, mis on tugev C-vitamiini puudus.

L-askorbiinhape, tuntud ka kui C-vitamiin, on oluline vitamiin, mis aitab kaasa paljudele olulistele keha funktsioonidele ja biokeemilistele protsessidele, kirjutab Medical News Bulletin. C-vitamiini leidub tavaliselt puu- ja köögiviljades ning seda tuleb regulaarselt tarbida, kuna organism ei saa seda toota.

C-vitamiin on vajalik kollageeni sünteesiks. See on valk, mis aitab hoida nahka, luid, lihaseid, juukseid ja sidekude. 

C-vitamiin toimib tugeva antioksüdandina, neutraliseerides vabu radikaale, mis võivad hilisemas elus aidata vältida oksüdatiivset stressi. Lisaks aitab C-vitamiin suurendada mitteheemse raua imendumist, mis on taimsetes toitudes leiduv raua vorm.

Kuna C-vitamiin on kollageeni tootmiseks hädavajalik ja toimib antioksüdandina, võib see teoreetiliselt aidata hoida naha tervist ja välimust. Kuid C-vitamiin toimib nahale ainult siis, kui seda piirkonnapõhiselt ja regulaarselt manustada. 

C-vitamiinil võib olla põletikuvastane toime, mis võib teoreetiliselt aidata vältida naha hüperpigmentatsiooni reageerimist vigastustele.

Artikkel avaldati esimest korda 22. juuli 2021. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles