Antibiootikumid võivad aidata melanoomi ravis

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Mõned antibiootikumid näivad olevat tõhusad nahavähi vormide vastu. Belgias asuva KU Leuveni teadlased uurisid nende antibiootikumide mõju kasvajatega hiirtel, kirjutab Medical Xpress

KU Leuveni teadlased võisid leida melanoomivastases võitluses uue relva: antibiootikumid, mis on suunatud vähirakkude «elektrijaamadele». Need antibiootikumid kasutavad ära kasvajarakkudes tekkivat haavatavust.

«Vähi arenedes võivad mõned melanoomirakud ravist pääseda ja peatada paljunemise, et end immuunsüsteemi eest varjata. Need on rakud, mis võivad hiljem moodustada uue kasvajamassi,» selgitab vähiuurija ja RNA bioloog Eleonora Leucci.

«Vähiravist ellujäämiseks peavad aga mitteaktiivsed rakud hoidma oma «elektrijaamu» ehk mitokondreid alati sisse lülitatud. Kuna mitokondrid pärinevad bakteritest, mis aja jooksul rakkudes elama hakkasid, on nad teatud antibiootikumide klassi suhtes väga haavatavad. See andis meile idee kasutada antibiootikume melanoomi ravis,» märkis Leucci.

Teadlased implanteerisid hiirtele patsiendist pärinevad kasvajad, mida seejärel raviti antibiootikumidega, kas siis ainsa ravina või kombinatsioonis olemasolevate melanoomivastaste ravimitega.

«Antibiootikumid tapsid kiiresti paljud vähirakud ja neid sai seega kasutada immunoteraapia käivitamiseks vajaliku kalli aja ostmiseks. Kasvajate puhul, mis ei allunud enam sihipärasele ravile võimaldasid antibiootikumid pikendada nende eluiga,» rääkis Leucci tulemustest. 

Teadlased töötasid antibiootikumidega, mida antibiootikumiresistentsuse suurenemise tõttu kasutatakse bakteriaalse infektsiooni korral vaid harva. Samuti hoiatas Leucci, et melanoomiga patsiendid ei tohiks siiski hakata katsetama, sest leiud põhinevad hiirtega tehtud katsetel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles