Miljonid lapsed on Covid-19 tõttu jäänud ilma tavapärastest vaktsiinidest

PM Tervis
Copy
2020. aastal jättis esimese DTP annuse vahele vähemalt 3,5 miljonit last rohkem kui 2019. aastal.
2020. aastal jättis esimese DTP annuse vahele vähemalt 3,5 miljonit last rohkem kui 2019. aastal. Foto: Shutterstock

Uute uuringute kohaselt on Covid-19 pandeemia jätnud miljoneid lapsi kogu maailmas ilma olulisest lapsepõlves tehtavatest vaktsiinidest. See võib suurendada nende nakkushaiguste ohtlike puhangute riski, kirjutab Science News.  

Koroonaviiruse leviku keskel ei saanud 2020. aastal hinnanguliselt üheksa miljonit last esimest leetrite vaktsiini. Prognoositakse, et veel 8,5 miljonil lapsel on DTP (difteeria, teetanuse ja läkaköha) annused vahele jäänud. 

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja teised rahvatervise asutused hoiatasid eelmisel aastal, et COVID-19 pandeemia häirib tavapäraseid laste vaktsineerimisi.

Sellised puuduvad vaktsineerimised võivad ohustada lapsi nakkushaiguste puhanguks, nii nagu juhtus leetrite puhang 2014. aastal Californias Disneylandis. 

«Oleme COVIDi tõttu kaotanud üle 4 miljoni inimese,» ütleb Suzette Oyeku, Montefiore'i lastehaigla ja Albert Einsteini meditsiinikolledži lastearst, «Kui palju elusid me võime kaotada haigustele, mida me tegelikult suudaksime vaktsiinidega vältida?» 

Tervishoiuandmete põhjal teatas WHO, et 2020. aastal jättis esimese DTP annuse vahele vähemalt 3,5 miljonit last rohkem kui 2019. aastal. Kõige rohkem vahele jäänud vaktsiine on Indias, seal ei saanud 2020. aastal enam kui 3 miljonit last DTP-vaktsiini esimest annust. 

Vaktsiinide vahele jäämine on murettekitav probleem

Lanceti uuringus hindasid Causey ja tema kolleegid ülemaailmset leetrite ja difteeria, teetanuse ja läkaköha vaktsiini levikut 2020. aastal, analüüsides nii rahvatervise andmeid kui ka liikumisharjumusi.

Kui pandeemiat poleks juhtunud, oleks hinnanguliselt 83,3 protsenti lastest vaktsineeritud difteeria, teetanuse ja läkaköha ning 85,9 protsenti leetrite vastu. Selle asemel sai DTP-vaktsiini hinnanguliselt 76,7 protsenti lastest, mis on madalaim määr alates 2008. aastast. 

«See langus on murettekitav, eriti jätkuvat koronaviiruse pandeemiat arvestades. Võimalik, et hakkame nägema vaktsiiniga välditavate haiguste puhangute klastreid,» lisas Oyeku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles