4 näpunäidet, kuidas kuumal suvepäeval kontoris produktiivne olla

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Ehkki suur kuumalaine on selleks nädalaks läbi, jätkuvad palavad ja päikesepaistelised ilmad veel ka augustis. Ekspert annab nõu, kuidas suvistest ilmadest hoolimata tööd tehes produktiivseks jääda.

Uuringute põhjal mõjutab pikaajaline kuumus otseselt nii tööviljakust kui ka võimet planeeritud tegevusi ellu viia. Nii näiteks on Riia tehnikaülikool välja toonud, et inimese produktiivsus väheneb juba kaks protsenti iga kraadi kohta, mis tõuseb termomeetril üle 25 °C.

Töö jaoks kõige mugavamaks temperatuuriks arvestatakse 20–21 °C, mistõttu muutub nii kontoris kui ka mujal kuumas töökeskonnas produktiivse töö tegemine suveperioodil äärmiselt keeruliseks, eriti juhul, kui ruumid pole varustatud konditsioneeri ega ventilaatoriga.

Vee joomine on tähtis

Sageli unustatakse see ära. Kui päevas on mõistlik juua keskmiselt 1,5–2 liitrit vett, siis suve jooksul võib seda kogust veel liitri võrra suurendada ka siis, kui kuumalaine on möödunud.

Nii näiteks tasub oma tervise eest hoolitsemiseks seada sisse reegel: juua iga 15–20 minuti järel isegi siis, kui pole janu. Sealjuures on mõistlik vältida kofeiiniga jooke ja alkoholi, mis ei kustuta janu, vaid viivad vee kehast hoopis välja.

Riia tehnikaülikool on välja toonud, et inimese produktiivsus väheneb juba 2 protsenti iga kraadi kohta, mis tõuseb termomeetril üle 25 °C.

«Regulaarne vee tarbimine võib olla paljudele paras väljakutse, kuid võib kujuneda lihtsamaks, kui seame endale selle kohta mõne nutiseadme abil meeldetuletuse. Abiks on näiteks rakendused või muud lahendused, mis tuletavad vee tarbimise vajadust meelde, kuid ei sega samal ajal käsil oleva töö tegemist,» kirjeldab tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Tekita endale ise jahutussüsteem

Õhu kvaliteedil on oluline roll inimese produktiivsuse ja tööviljakuse mõjutamisel. Kuigi kliimaseadmed on ilmselt selle suve kõige ihaldatumad tooted nii kontoris kui kodus, saab hädavajalikku õhuvahetust ja jahutussüsteemi ka ise luua. Levinuim ja tõhusaim viis on tuuletõmbe tekitamine vastastikku avatavate akende abil.

Kui aga aknaid pole võimalik avada, on abiks ventilaatorid, mis aitavad õhuringlust tekitada. Sealjuures saab muuta ventilaatori lihtsa vaevaga jahutusseadmeks. Selleks on tarvis jääkuubikuid ja pudeliga külma vett, mis ventilaatori vastu asetatuna mõnusa külma õhuvoolu tekitavad.

Rohelised taimed ja õhu niisutusseadmed aitavad samuti hoolitseda õhu kvaliteedi eest, ja seda mitte ainult kütmise tõttu kuiva õhuga talvekuudel, vaid ka suvel, sest suurema niiskusesisaldusega õhk on hapnikurikkam ja muudab ajutegevuse viljakamaks.

Jälgi pulssi ja kehatemperatuuri

Suvekuudel pööra tähelepanu ka oma füüsilisele heaolule – eeskätt pulsile ja kehatemperatuurile, sest need võivad anda märku tõsisematest terviseprobleemidest, nagu ülekuumenemine või päikesepiste.

Nutikellade tehnoloogia võimaldab jälgida keha toimimist kogu päeva jooksul ega sega tööle keskendumist.

«Tehnoloogia arendajad on muutnud nutikellad üha võimekamaks, et nendega oleks võimalik lisaks igapäevatoimetustele tervisega seotud põhinäitajaid jälgida,» selgitab Mishina.

Planeeri ja ajasta tegevused temperatuuri järgi

Sooja ilmaga on tööpäev mõistlik planeerida nii, et väljas toimuvad kohtumised leiaksid aset pigem hommikul või päeva lõpus, kui temperatuurid on madalamad. Lisaks kuumast tingitud ebamugavusele aitab see koosolekud tulemuslikumaks muuta. Kui aga taoline planeerimine pole võimalik, siis tasub leida õues varjuline koht või kolida kohtumine kliimaseadmega varustatud ruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles