Haridusministeerium Võru gümnaasiumi vaktsineerimispäevast: koolide initsiatiiv on äärmiselt teretulnud (2)

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Võru Gümnaasiumi direktor Karmo Kurvits
Võru Gümnaasiumi direktor Karmo Kurvits Foto: Arvo Meeks

Aasta kooliks 2020 tituleeritud Võru gümnaasium ei jää käed rüpes ootama, kuni valitsus koolide edaspidise käitumise osas juhiseid jagab, ning korraldab kooliõpilastele vaktsineerimispäeva.

Võrumaal on vaktsineeritud noorte hõlmatus (vanusegrupis 12–17) üks Eesti väiksemaid, kõigest 13,51 protsenti. See arv tegi murelikuks Võru gümnaasiumi koolijuhi Karmo Kurvitsa, kel mõni nädal tagasi sündis idee luua õpilastele oma vaktsineerimispäev.

«Terve suvepuhkuse aja olen jälginud vaktsineerimist just koolinoorte osas ja nukraks on teinud, et Võrumaa koolinoorte vaktsineerituse tase on nii madal. Võrdluseks näiteks Tartu linna tasemega, tegi kurvaks, et olenemata sellest, et olen saatnud õpilastele SMSe, jaganud sotsiaalmeedia postitusi ja saatnud vanematele kirju, see arv ikka ei kasva,» rääkis Kurvits. 

Olukorras, kus kooliaasta alguseni on jäänud kuu aega, otsustas Võru gümnaasiumi koolijuht, et niisama ootama pole mõtet jääda. 

Väiksemates linnades takistab vaktsineerimist spetsialistide vähesus

Nii saatis koolijuht haridus- ja teadusministeeriumisse kirja ettepanekuga teha Võru gümnaasiumisse vaktsineerimispunkt. 

«Koolivaheaeg ei ole midagi sellist, mis takistaks vaktsineerimist, ja mulle tundub, et noor inimene tuleb võib-olla suurema tõenäosusega oma kooli vaktsineerima kui läheb haiglasse.»

Alati ei pea ära ootama juhiseid, me saame igaüks juba tegutseda ja teha esimesi samme, aga mida kiiremini ministeeriumist need sõnumid tulevad, seda lihtsam on meil õppeaastat planeerima hakata.

Olenemata sellest, et idee sai haridus- ja teadusministeeriumit rohelise tule, tekkis probleem, kellega koostöös antud sündmust läbi viia. Ühendust võeti ka vaktsineerimisjuhi Marek Seeriga, kes soovitas alustada kohalikul tasandil ning pööruda Lõuna-Eesti haigla poole. Haigla keeldus Kurvitsa sõnul koostööst just inimressursi puuduse tõttu.

Lõpplahenduse pakkus haigekassa juhatuse liige Maivi Parv, kes aitas koolijuhil jõuda Qvalitas Arstikeskuseni, kellega lõpuks ka käed löödi. 

Vaktsineerima on oodatud kõik

«Mina oleksin õnnelik juba siis, kui vaktsineerima tuleks kasvõi üks õpilane, sest iga vaktsineeritu loob septembris turvalisema keskkonna kooli naasmiseks,» märkis Kurvits, kuid kuna vaktsineerima oodatakse ka teisi Võrumaa koolinoori, peab koolijuht eesmärgiks 100–200 inimest. 

«Qvalitas on öelnud, et kui vaktsineerimispäev õnnestub, siis nad teevad kindlasti veel.»

Võru gümnaasiumis õpib kokku 220 last, töötajaid on 35, kellest 90 protsenti on Kurvitsa sõnul juba vaktsineeritud. «Õpetajate ja töötajate poolt on igati turvaline keskkond koolis loodud,» lisas Kurvits. 

«Alati ei pea ära ootama juhiseid, me saame igaüks juba tegutseda ja teha esimesi samme, aga mida kiiremini ministeeriumist need sõnumid tulevad, seda lihtsam on meil õppeaastat planeerima hakata. Loomulikult ma ootan selgeid sõnumeid, aga ei tasu unustada ka seda, et mina nii inimesena kui ka koolijuhina saan juba samme astuda.»

Eeskuju julgustab ka teisi

Koolijuht peab oluliseks olla ka teistele Eesti koolidele eeskujuks, näitamaks, et ka nii on võimalik vaktsineerimisele kaasa aidata. 

Samuti soovitab Kurvits ka teistel koolijuhtidel teema üle mõelda. «Koolid ja koolijuhid saavad ka ise tegutseda, sest pädevus ja terve mõistus on olemas,» rääkis Kurvits. 

Koolijuht uuris enne suvevaheajale minekut ka õpilaste seisukohti ning peamiseks viivituse põhjuseks oli ettevaatlikkus. «Arv oli pooleks, pooled olid juba vaktsineerimas käinud ja pooled veel mõtlesid. Need, kes olid veel vaktsineerimata, mõtlesid peamiselt kõrvalmõjude üle.»

Samuti uuris Kurvits, mis noori vaktsineerima motiveeriks, ning suve alguses oli peamisteks mõjutajateks festivalidel, kinodes ja kohvikutes käimise võimalused. Samuti tundsid Kurvitsa sõnul õpilased muret selle üle, mis saab uuest õppeaastast. 

Lisaks täpsustas Kurvits, et alaealised on oodatud vaktsineerima koos lapsevanemaga, kellel on samuti võimalik kohapeal vaktsiin ära teha. Uks ei jää suletuks ka teise maakonna õpilaste ees. 

Koolide initsiatiiv on noorte vaktsineerimises väga oluline

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Tarmu Kurmi sõnul on tegemist kiiduväärt algatusega. Lisaks Võrule on selliseid algatusi ministeeriumi sõnul Kohtla-Järvel, Otepää gümnaasiumis ning Puka ja Keeni põhikoolis. 

Samuti lisab Kurm, et kui kool soovib vaktsineerimispäeva korraldada, tuleks ühendust võtta riikliku vaktsineerimisjuhiga, kes edaspidise korraldab. 

«Enne õppeaasta algust saadame koolidele juhised eesootavaks õppeaastaks. Suures plaanis on soovitused endised: vaktsineeri, hajuta, tuuluta, desinfitseeri. Nii üldised suunised kui ka täpsemad juhised teemade kaupa saavad valmis augusti keskel ning sõltuvad mõistagi ka valitsuse otsustest ja korraldustest. Erinevalt eelmisest õppeaastast ei pea vaktsineeritud koolipere liikmed – ei õpilased ega õpetajad – jääma lähikontaktsena isolatsiooni ehk distantsõppele. Mida suurem osa kooliperest on vaktsineeritud, seda stabiilsem on algav kooliaasta,» lisas kommunikatsioonijuht. 

Vaktsineerijate puuduse osas soovitab Kurm teha koostööd kohaliku omavalitsusega, kes saab korraldada transpordi piirkondlikku vaktsineerimiskeskusesse või koondada mitme väiksema kooli õpilased ühte kooli ning korraldada vaktsineerimine kohapeal koolitervishoiu või tervishoiuteenuse osutaja abiga.

Haridusminister Liina Kersna kirjutas oma Facebooki postituses, et augusti lõpus ja septembri alguses pakutakse koostööd kooliõdedega, et vaktsineerimist edendada. 

Samuti mainis Kersna, et vaktsineerimiseks peab olema lapsevanema nõusolek ja selle jaoks koostatakse lapsevanematele infolehed. 

Eesti Koolijuhtide Ühenduse esimees Urmo Uiboleht räägis BNSile, et koolid ootavad valitsuselt augusti keskpaigaks esmaseid vastuseid, kuidas jätkuva pandeemia tingimustes koole avada. 

Vaktsineerimine toimub koostöös Qvalitas Arstikeskusega 9. augustil kell 10–16. Vaktsineerimine toimub Võru gümnaasiumis (Seminari 1, Võru linn).

Kaasa tuleb võtta kehtiv isikut tõendav dokument.

Alla 18-aastane peab tulema koos vanema / seadusliku esindajaga või kaasa võtma tema kirjaliku nõusoleku. Vaktsineeritakse Comirnaty/Pfizeri vaktsiiniga ning 2. doosi ajast ja kohast teavitatakse kohapeal. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles