ÜK soovitab Delta tüve tõttu rasedatel end vaktsineerida

Copy
Rase naine istub. Pilt on illustratiivne.
Rase naine istub. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Briti tervishoiuametnikud kutsusid rasedaid üles end vaktsineerima, sest hiljutisest uuringust selgus, et koroonaviiruse Delta tüvega võib kaasneda raskemate sümptomite oht.

Inglismaa ämmaemandate juht Jacqueline Dunkley-Bent saatis reedel perearstidele ja ämmaemandatele kirja, milles kutsus neid üles julgustama rasedaid end vaktsineerida laskma, sest värsketel andmetel on viirusega haiglaravil viibivatel patsientidel tuvastatud ägedad sümptomid.

Ta ütles, et kutsub rasedaid üles «kaitsma ennast ja oma lapsi».

Kuninglik sünnitusarstide ja günekoloogide kolledž (RCOG) ja kuninglik ämmaemandate kolledž soovitasid samuti rasedatel end vaktsineerida.

Inglismaa terviseamet soovitas rasedatel end pookida kas Moderna või Pfizeri vaktsiiniga, sest USA-s kasutati neid üle 130 000 raseda kaitsepookimisel.

25. juulil avaldatud ÜK sünnituste jälgimise süsteemi kogutud andmeil suurenes mõõdukate kuni raskete sümptomitega rasedate patsientide osakaal «märkimisväärselt» pärast koroona Delta tüve leviku algust mais.

Oxfordi ülikoolis valminud uurimuses leiti, et viiruse deltalaine ajal haiglaravile saadetud rasedad jäid suurema tõenäosusega kopsupõletikku ning neist kolmandik vajas abistatud hingamist.

«On murettekitav, et Covid-19 nakatunud haiglaravile saabuvate rasedate arv tõuseb ning tundub, et rasedaid mõjutab raskemalt viiruse delta variant,» ütles uuringu peamine autor, Oxfordi ülikooli emade ja laste tervise professor Marian Knight.

Uuringust selgus, et mitte ükski enam kui 3000 viirusesümptomitega rasedast, kes veebruarist alates haiglaravile saabusid, polnud vaktsineeritud.

Maailma terviseorganisatsiooni vaktsineerimisjuht Kate O'Brien ütles sellel nädalal, et rasedus suurendab viiruse raskelt põdemise ohtu.

«See seab sind suuremasse ohtu ja see on ilmselt rohkem tõsi raseduse lõppjärgus, kui sul on suur kõht ja vähenenud kopsumaht,» ütles ta sotsiaalmeedias toimunud küsimuste ja vastuste sessioonil.

«On oluline, et rasedad mõistaksid vaktsineerimise tähtsust.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles