Levinud toit vähendab jämesoolevähi riski

PM Tervis
Copy
Kodustes tingimustes võib lühiajalist kõhuvalu leevendada vaid siis, kui puuduvad tõsised sümptomid, nagu verejooks, kõrge palavik, tugev nõrkus, oksendamine või valu rinnus.
Kodustes tingimustes võib lühiajalist kõhuvalu leevendada vaid siis, kui puuduvad tõsised sümptomid, nagu verejooks, kõrge palavik, tugev nõrkus, oksendamine või valu rinnus. Foto: Shutterstock

Jogurti tarbimine on seotud madalama jämesoolevähi tekke riskiga, vähemalt meeste puhul.

Kolorektaalne ehk jämesoolevähk on käärsooles või pärasooles arenev vähkkasvaja.

Nimelt tekib jogurtilembestel vähem vähieelseid kasve jämesooles, millest aegamööda võiks välja areneda vähk, vahendab Medical News Today.

Vähiriski tõstavad paljud tegurid, üks nendest on vilets toitumus. Seetõttu on hakatud lähemalt uurima toitumise ja vähi tekke seoseid.

Harvardi ülikooli teadurid, kes leidsid jogurti tarbimisel olevat mõju jämesoole vähieelsete kasvude tekkele, avaldasid uuringutulemused ajakirjas Gut.

Uuringus osalenud 32 606 meest ja 55 743 naist olid läbinud sooleuuringu ja nad nõustusid jagama andmeid elustiili ja toitumistavade kohta iga nelja aasta tagant.

Teadurid tuvastasid jämesoolest vähieelsed kasvud 5811 mehel ja 8116 naisel.

Meestel, kes sõid kaks või rohkem portsjonit jogurtit nädalas, tekkis 19 protsenti väiksema tõenäosusega soolestikus ohtlikke kasve, võrreldes seda üldse mitte tarbivate sookaaslastega. Naistel seost ei täheldatud.

Jogurt võib mängida rolli jämesoolevähi ennetamisel, kuna sisaldab probiootilisi baktereid, mis vähendavad soolestikus vähi tekkele kaasa aidata võivate ainete taset, aidates nendest lahti saada.

Samuti kaasneb probiootiliste toitude söömisega madalam soolestiku pH, mis loob sooletegevust soosivatele bakteritele sõbralikuma keskkonna.

Lisaks arvatakse olevat jogurti tarbimisel põletikuvastane toime soolestiku limaskestale, mis hoiab ära sealsete rakkude ebanormaalse paljunemise ja vohamise, seega ka vähieelsete kasvude tekke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles