Steroidid võivad leevendada vererohket menstruatsiooni

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

EBioMedicine ajakirjas avaldatud uuringud näitavad, et naistel, kellel esineb tugev menstruaalverejooks, võib verekaotust vähendada tavalise põletikuvastase steroidiga.

Uurijad kinnitavad, et see on esimene kord, kui põletikuvastast steroidi, deksametasooni, on proovitud sellise terviseporobleemi raviks, mis mõjutab Ühendkuningriigis umbes igat neljandat naist, kirjutab Medical Xpress

Edinburghi ülikooli meeskonna poolt läbi viidud uuringus osales 107 naist vanuses 21 kuni 54 aastat. Kõigil osalejatel oli probleemid vererohke menstruatsiooniga. 

Uuringust selgus, et naised, kellele manustati deksametasooni annust 0,9 mg kaks korda päevas viie päeva jooksul, näitasid menstruaalse verekaotuse mahu vähenemist keskmiselt 19 protsenti.

Uurijad täheldavad, et see võib kujuneda ravivõimaluseks naistele, kelle elukvaliteeti või tervist kahjustab just tugev menstruaalverejooks. 

«Menstruatsioon ja tugev verejooks on endiselt tabuteemad ning viimase kurnavast mõjust on patsiendid vähe teatanud. Meie leiud avavad tee deksametasooni kui võimaliku ohutu ja tõhusa ravi edasiseks uurimiseks,» märkis reproduktiivmeditsiini professor Hilary Critchley. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles