Molekulaarbioloog kummutab väite, et vee joomine aitab pohmelli ära hoida

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Päevane veetarbimine võib osutuda ilma meeldetuletuseta keeruliseks ülesandeks. Kuid pärast alkoholi tarbimist tekib öösel tugev soov veeklaasi järele haarata, kirjutab Insider

«Alkohol ei dehüdreeri keha,» räägib molekulaarbioloog Patrick Schmitt, «see on eksiarvamus, et vee joomine aitab pohmelli vältida.»

1950. aastatel avaldatud uuringu tulemuste kohaselt on tõsi, et keha eritab alkoholi tarbides rohkem vett. «Siiski tehti nendest tulemustest valed järeldused,» märkis Schmitt. «Arvati, et kuna keha eritab rohkem vett, tekib dehüdreeritus ja seda aktsepteeriti veenva selgitusena, miks tekib pohmell.»

Alkoholi metaboliseerides töötleb keha ühendit nimega etanaal. Mõnel inimesel võivad puududa ensüümid, mis suudaksid alkoholi kehast välja viia ja see on üks võimalik põhjus, miks tekib pohmell. 

Patrick Schmitt viis selle uurimise jaoks läbi katse, et jälgida osalejate hüdratsiooni. Uuringust selgus, et alkoholi tarbimine ei põhjusta dehüdratsiooni ehk keha ei kaota märkimisväärses koguses vett. 

«Soovitus alkoholi tarbimisel juua palju vett põhineb eksiarvamusel,» selgitas ta. «Kuna keha ei ole tegelikult dehüdreeritud, ei mõjuta vee joomine alkoholi kõrvale seda, kas hiljem tekib pohmell või mitte.»

«Maksimaalselt võib vee joomine leevendada alkoholist või sigarettidest tingitud suukuivust, kuid see on ka kõik.»

Vee joomine alkoholi tarbimise ajal võib mõjutada lühiajaliselt mao limaskesta, eriti kui juuakse lühikese aja jooksul väga kontsentreeritud alkoholi. Sel juhul on alkoholisisaldus maos hetkeliselt väga kõrge. Siiski pole seda teemat Schmitti sõnul täpsemalt uuritud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles