6 levinumat menopausi sümptomit

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Enamikul naistel esineb tavaliselt kõikuvaid menopausi sümptomeid, mis võivad mõjutada nende isiklikku ja sotsiaalset elu, kirjutab Medical News Bulletin

Menopaus on naiste füsioloogiline ja psühholoogiline seisund.

Mõiste on tuletatud kreeka keelest «meno», mis tähendab kuud ja «pausis» ehk igakuise tsükli paus. Keskmiselt esineb menopaus naistel vanuses 51–52 ja see tähistab viljakuseperioodi lõppu. Menopausi diagnoositakse kliiniliselt 12 kuu jooksul pärast viimast menstruaaltsüklit.

Millised on menopausi kuus kõige levinumat sümptomit?

1. Kuumahood

Seda võib nimetada ka öiseks higistamiseks. Vasomotoorsed sümptomid, mida iseloomustavad äkilised ja tugevad kuumahood ning higistamise ja õhetamise sümptomid. Episoodid võivad kesta kaks kuni 20 minutit. Tavaliselt algavad need näost (õhetusega) ja liiguvad seejärel üle kogu keha, kaasneda võib südamepekslemine. 

2. Tupekuivus

See on seotud ka sügeluse ja ärritusega, mis viitab tugevalt östrogeeni puudusele. 

3. Kuseteede probleemid

Näiteks valulik urineerimine või sagedased kuseteede infektsioonid on samuti tingitud madalast östrogeenitasemest ja viitavad menopausile. Sellised sümptomid on progresseeruvad ja võivad tõsiselt mõjutada menopausis naise elukvaliteeti.

4. Kaalutõus

Ülekaalulisus on menopausi jõudvatel naistel sagedane probleem. Kuigi uuringud näitavad, et kaalutõus on seotud pigem vananemise kui menopausiga, on vistseraalse keharasva ümberjaotumine seotud siiski rohkem menopausiga. Vistseraalne rasv kõhuorganite ümber põhjustab vööümbermõõdu suurenemist ja kehakuju märgatavat muutust. Samuti võib kaalutõus suurendada kuumahoogude tekkimist. 

5. Uneprobleemid

Uuringud näitavad, et une kvaliteet halveneb sageli koos vanusega. Menopaus näib aga olevat seotud naiste unehäiretega, mis on omakorda seotud öise higistamisega. Naistel, kellel esineb öösel vasomotoorseid sümptomeid, on ebaefektiivsed unerežiimid ja esineb päeva jooksul väsimust. 

6. Meeleolumuutused

Hormonaalse taseme kõikumine võib põhjustada erutust, apaatsust, närvilisust, ärevust ja ka depressiooni. 

Lisaks võivad esineda järgmised sümptomid: luude hapramaks muutumine, naha elastsuse ja niiskuse vähenemine (see suurendab ka kortsude väljapaistvust), juuste hõrenemine, lihasmassi vähenemine, akne tekkimine ja süvenemine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles