Mida teha, kui mees pöörab teistele naistele liiga palju tähelepanu?

, Peaasi.ee juht
Copy
Ühe abielupoole flirtimine võib partnerile tekitada palju valu
Ühe abielupoole flirtimine võib partnerile tekitada palju valu Foto: Shutterstock

Suvised üritused ja ringikäimised on lustakad, aga mitte nii väga naisele, kes peab sõbrannade käest kuulma, kuidas ta mees teistega flirdib. Mõnikord olen sunnitud lausa kõrval kuulama elukaaslase üle võlli komplimente lühikestes suvekleitides näitsikutele. Mul on nii piinlik. Ja see teeb haiget, muudab tunde näruseks. Mulle ta küll enam pärast paari aastat koosolemist väga komplimente ei tee. Ma enne sellist käitumist ei täheldanud – ehk seetõttu, et vahepeal polnudki pikalt kuskil kooskäimist. Mees ei ole küll avaldanud soovi suhtes muutusi teha – kui võtan teema jutuks, ta ütleb, et teen sääsest elevandi. Kuidas ma saan selgust, mis toimub?

Naine, 32

Komplimentide tegemine, kiituse, tunnustuse, tänu jagamine on väga kena komme. Kuigi meie kultuuris võib heade sõnade ütlemine vahel harjumatu tunduda, kiitus teadagi võib ju teise liiga uhkeks ajada või head omadused lausa ära sõnuda. Samas on komplimendid olulised ehituskivid, mis suhet kindlamini koos hoiavad.

Mõnes uuringus on leitud lausa valemid, mis ütlevad, et heade suhete jaoks peavad positiivsed suhtlusolukorrad negatiivseid mitu korda ületama, näiteks kolm või ka viis komplimenti ühe kriitilise märkuse kohta. Nagu küsimusest kuuldub, võivad komplimendid, mis on lähetatud teistele, mitte oma partnerile, suhte püsimises suisa kahtlema panna ning päris korralikult haiget teha.

Raske on üksikasju teadmata öelda, miks partner niiviisi käitub. Kuid nagu juba öeldud, on komplimentide tegemine üks viis tekitada positiivseid suhtlusolukordi, olla teisega ühenduses.

Ja ilmselt on paljudel praegu soov olla rohkem teiste inimestega kontaktis, sest selja taga on pikk periood, mil ei saanud muretult inimestega koos olla, suuremaid seltskondi nautida ega sellest positiivseid emotsioone ammutada. Ja võimalik, et ka ees ootab samasugune aeg.

Üks võimalus, mis pähe tuleb, oleks proovida suhtesse teineteise märkamist ja tunnustamist tagasi tuua, see ilmselt tekitaks suuremat lähedust ning seega vähem ebakindlust ja hingevalu.

Siinkohal saaks kasutada teadmist, et suhted on alati vastastikused ning neis valitseb ka teatav sümmeetria: sina mulle, mina sulle.

Võiks katsetada oma partneri meeldivaid külgi märgata, seda ka talle öelda, ekstra rõhutada. Päris suur on tõenäosus, et see tuleb ka tagasi. Hea on komplimente teha nii, et räägitakse endast ja oma tunnetest, mil viisil teise käitumine, olemine või väljanägemine meile rõõmu teeb. Proovida olla võimalikult konkreetne, tuua välja detaile ja näiteid.

Teine võimalus on närusest tundest ja hingevalust partneriga rääkida. Sõnastada tema käitumine võimalikult hinnanguvabalt, öelda, mis tunde see tekitab, ning väljendada soovi, et ta sellise käitumise lõpetaks. Võiks välja tuua ka positiivse tagajärje, mis soovi täitmisel on, näiteks, et sel juhul oleks suhe mõnusam ja turvalisem.

Mõlemal juhul võib see olla ka üks korralik julgustükk. Rääkida oma tunnetest ja vajadustest on ohtlikum kui teiste omadest, sest nii teeme end haavatavaks. Näitame välja, et meile saab haiget teha. See avab uksed ebamugavatele tunnetele, nagu häbi või hirm.

Kuid kui saame lähedastes suhetes seda endale lubada, tugevdab see suhteid ja aitab end ka kindlamini tunda. Haavatavuse näitamiseks on siiski vaja piisavalt turvalist õhkkonda.

Vahel aitab turvalisust luua pereterapeut. Pereteraapiast võib niisugustes olukordades palju abi olla, kuigi liiga paljud paarid ootavad kahjuks sellega seni, kuni teraapias saab arutada peamiselt seda, kuidas võimalikult sõbralikult lahku minna.

Lugu ilmus esimest korda 6. august 2021. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles