Meest vaevas ligu kuu aega katk, enne kui ta sai diagnoosi (4)

PM Tervis
Copy
Katku põhjustav bakter Yersinia pestis.
Katku põhjustav bakter Yersinia pestis. Foto: Shutterstock

Arizona meest vaevas peaaegu kuu aega katk, mis võib olla õigeaegse ravita surmav, enne kui ta sai diagnoosi, vahendab Live Science.

Mees paranes, kuid tema juhtum rõhutab vajadust tuvastada kiiresti ohtlikud patogeenid nagu katku põhjustav bakter Yersinia pestis, nenditakse USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) raportis.

67-aastane mees läks esmakordselt erakorralise meditsiini osakonda 18. juunil 2020 vedelikupuuduse, iivelduse ja nõrkuse sümptomitega, selgub juhtumiaruandest, mis avaldati 5. augustil CDC ajakirjas Morbidity and Mortality. Arstid ravisid teda veenisiseste vedelikega ja vabastasid ta peatselt. Kuid ta tuli järgmisel päeval tagasi, jalgadel valusad punased punnid, mis tema arvates olid putukahammustused. Seekord kahtlustasid arstid, et tal on bakterite põhjustatud nahainfektsioon. Mehele anti kahe antibiootikumi retseptid ja ta vabastati uuesti haiglast.

Mees tuli järgmisel päeval tagasi tõsisemate sümptomitega, sealhulgas palaviku, pearingluse, külmavärinate ja «näärmete tursega». Ta viidi haiglasse ja teda raviti antibiootikumidega sepsise kahtluse, potentsiaalselt eluohtliku kogu keha põletiku tõttu, mis võib tuleneda infektsioonist.

30. juunil 2020 teatas laboratoorium, et mehel on Yersinia pseudotuberculosis — bakter, mis võib levida loomadelt inimestele ning põhjustada palavikku, kõhuvalu ja mõnel juhul löövet ja vereinfektsiooni. See on tihedalt seotud Yersinia pestisega. Mees alustas kahenädalast antibiootikumikuuri ja lubati 1. juulil 2020 haiglast välja.

Pseudotuberkuloosi diagnoos osutus valeks. 10. juulil 2020 saatis haigla mehe vereproovi Arizona osariigi rahvatervise laborisse, mis tuvastas proovis Y. pestise. Terviseametnikud kinnitasid katku diagnoosi 15. juulil 2020, peaaegu kuu aega pärast seda, kui mehel esmakordselt sümptomid tekkisid.

Seejärel määrati talle sobiv ravi, milleks oli antud juhul 10-päevane antibiootikumi doksütsükliini kuur. Diagnoosi hilinemine võis ohustada mehe ellujäämisvõimalusi. «See patsient ei saanud kõrge efektiivsusega antibiootikumravi... kuni umbes 30 päeva pärast sümptomite ilmnemist,» öeldakse aruandes.

Mehe paranemine võis olla osaliselt tingitud tema varajasest ravist antibiootikumidega; kuigi need ei olnud parimad antibiootikumid katku raviks, on neil siiski teatav tõhusus katkubakterite vastu.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles