Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased tuvastasid mõõdu, mille muutused näitavad suremusriski

Copy
Mõõdulint.
Mõõdulint. Foto: www.pexels.com

​Värskes uurimuses väidavad teadlased, et keskaes pikkust kaotavaid naisi ohustab kõrgem suremusrisk, sealhulgas südame-veresoonkonna haiguste tagajärjel.

Uurimuse kaasautori, Gothenburgi Ülikooli teaduri Sofia Klingbergi sõnul ei ole pikkusekaotus põhjus iseendas, vaid märk, mis osutab tõelistele põhjustele, vahendab Novaator.

Pikaajalises uuringus analüüsis ta koos kolleegidega andmeid enam kui 2400 Taani ja Rootsi naise kohta, kes on sündinud vahemikus 1908 ja 1952.

Kokku suri vaatlusperioodil 625 katses osalejat, nendest 157 südame-veresoonkonna haiguste ja 35 insuldi tagajärjel. Samuti leidsid uurijad, et ligikaudu 11-aastase perioodi vältel kaotasid naised keskmiselt pikkust 0,8 sentimeetrit.

Klingbergi sõnul kaotavad inimesed vananedes pikkust seoses muutustega selgroos, näiteks pisenenud selgroolülide vahelistele diskide tõttu. Samuti mõjutavad pikkust muutused kehahoiakus.

Võttes arvesse vanust, suitsetamist, kaalu ja pikkust, leidsid teadlased, et iga sentimeeter pikkusekaotust kahe mõõtmise vahel seostus 15 protsenti kõrgema suremusriskiga. Neil, kes olid pikkusest kaotanud rohkem kui kaks sentimeetrit, tõusis suremusrisk aga 74 protsendi võrra.

Märksõnad

Tagasi üles