Tänavu on Eestis puukborrelioos diagnoositud 856 inimesel (1)

BNS
Copy
Puuk.
Puuk. Foto: Erik Prozes

Eestis on juulikuu seisuga puukborrelioos tuvastatud 856 korral ja puukentsefaliiti 36 korral.

Puukborrelioos diagnoositud Tallinnas 258 inimesel, Harjumaal 113, Saaremaal 110, Pärnumaal 89, Tartumaal 71, Viljandimaal 49, Läänemaal 30, Jõgevamaal 25, Lääne-Virumaa 22, Raplamaal 22, Põlvamaal 22, Võrumaal 11, Järvamaal 12, Hiiumaal kaheksal, Valgamaal ja Ida-Virumaal kuuel ning Narvas kahel inimesel.

Puukentsefaliiti on diagnoositud Tartumaal 11, Pärnumaal kuuel, Harjumaal viiel, Tallinnas neljal, Võrumaal kolmel, Raplamaal kahel, Saaremaal kahel, Ida-Virumaal, Viljandimaal ja Valgamaal ühel inimesel.

Puugid põhjustavad inimesele kaht tõsist haigust: puukborrelioosi ja puukentsefaliiti. Puukentsefaliiti haigestumise vältimiseks on loodud vaktsiin, kuid puukborrelioosile ehk Lyme’i tõvele vaktsiini pole.

Puugi võib inimene üles korjata tavaliselt niisketest ja varjulistest kohtadest, hõredatest sega- ja lehtmetsadest, metsaservalt ja puisniitudelt või lihtsalt rohu seest. Eemaldamisel ei tasu teda muljuda, kinni tuleks võtta võimalikult nahapinna ligidalt ja pärast eemaldamist hammustuskohta pesta vee, seebi või desinfitseeriva vahendiga. Tähele tasub panna, et puukentsefaliidi võib saada ka toorpiimast.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles