Perearst Piret Rospu räägib, mida tuleb teha lapse tervise heaks enne kooliminekut

Jane Saks
, reporter
Copy
Õpilased  naasevad koolidesse.
Õpilased naasevad koolidesse. Foto: Sille Annuk

Suve lõpus teeb iga kooli minev laps kooliaasta alguseks ettevalmistusi. Enamasti ei unusta keegi koolitarvete ostmist, kuid perearstivisiit võib koolialguse tuhinas sootuks meelest minna. Tegelikult on regulaarne tervise kontrollimine vaat et kõige olulisem, nendib Tabasalu perearstikeskuse perearst Piret Rospu.

Miks on tähtis, et laps enne esimesse klassi minekut perearsti vastuvõtule tuleks?

Koolieelne läbivaatus on üks osa laste tervise jälgimisest, mis algab juba vahetult pärast sündi ja kestab kuni täisealiseks saamiseni. Laste tervis on väga tähtis, sest lapsepõlves laotakse vundament kogu edasise elu tervisele. Lapsepõlves kujunenud tervislikud harjumused kestavad sageli kogu elu. Tervislike eluviisidega võib paljude haiguste kujunemist vältida või edasi lükata.

Mida ja miks vastuvõtul kontrollitakse?

Enne kooli tehakse põhjalik tervisekontroll. Lapsi kaalutakse ja mõõdetakse ning tulemusi võrreldakse varasemate näitudega, et hinnata, kas laps kasvab normaalselt. Kuulatakse südametoone ja kopsude tööd, vaadatakse liigeste arengut ja rühti, mõõdetakse vererõhku, poisslastel kontrollitakse ka, et munandid oleksid õiges kohas (munandikotis). Kõik need asjad annavad laste tervise kohta palju tähtsat infot.

Nägemise kontroll on kindlasti üks asi, mis tuleb enne kooliminekut ära teha kas perearsti või silmaarsti juures. Läbivaatuse ajal toimuva vestlusega püüab arst aru saada, kas laps saab küsimustest aru ja oskab neile vastata nii, nagu tema vanuses võiks oodata, samuti kas kõik häälikud on kõnes olemas – kas laps oskab r-i ja s-i öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles