Ketamiini antidepressiivse toime mehhanism on välja selgitatud

PM Tervis
Copy
Ketamiin. Foto on illustratiivne.
Ketamiin. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Ketamiin on veenisiseselt manustatav narkootikum, millel on ka tõhus ja kiiresti saabuv antidepressiivne toime.

USAs on ketamiini ninaspreid esketamiini (Spravato) lubatud kasutada ametliku näidustuseta ravimina depressiooni raviks, kirjutab Eesti Arst.

Kuna esketamiini kõrvaltoimena võivad esineda hallutsinatsioonid, derealisatsioon (aja- ja kohataju kaotamine, aistingute väärastumine) või teised sarnased psüühikahäired, on esketamiini lubatud kasutada vaid arsti otsesel järelevalvel ja hilisemal jälgimisel. Eestis esketamiinil müügiluba ei ole. Juba esketamiini ühekordne doos vähendab kiiresti depressiooni sümptomeid ja kalduvust suitsiidile. Ravile raskesti alluva depressiooni korral manustatakse esketamiini annus kahel korral nädalas kuni nelja nädala vältel. Esialgsed ravitulemused on paljulubavad.

Selle aasta augusti alul avaldasid Stockholmi Karolinska Instituudi teadlased ketamiini antidepressiivse toime mehhanismi uuringute tulemused. Uuringutega rakukultuuridel ja hiirtel selgitati, et ketamiin vähendab ajus kiiret impulsside ülekannet tagavate AMPA (α-amino-3-hüdroksüül-5-metüül-4-isoksasool-propionaat) retseptorite aktiivsust postsünaptiliselt ning selle tulemusena vabanev neurotransmitter adenosiin pidurdab neurotransmitteri glutamaadi vabanemist eelsünaptiliselt. Glutamaat on aju ergutusvirgatsaine ja selle vabanemise blokeerimine pidurdab impulsside ülekannet ajus. Ketamiini antidepressiivse toime regulatsioon toimib seega tagasiside põhimõttel, mis selgitab ketamiini kiiret toimet.

Võrreldes seni kasutatud antidepressantidega (serotoniini ja noradrenaliini tagasiside inhibiitorid) on ketamiin teistsuguse toimemehhanismiga. Uuringu autorid loodavad, et tundes ketamiini antidepressiivse toime mehhanismi, on võimalik välja töötada tõhus antidepressiivse toimega ravim, millel ei ole häirivaid kõrvaltoimeid.

Uuring avaldati ajakirjas Nature.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles