Doktoritöö: naised kogevad tihedamini mitut vägivallavormi korraga

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tartu Ülikooli doktoritööst selgus, et kui meeste seas on ülekaalus füüsiline vägivald, siis naised kogevad tihedamini mitut vägivallavormi korraga. Samuti analüüsis uurimistöö, kuidas vägivald võib kaasa tuua pikaaegsed, mõnikord terve elu kestvaid tervisemõjusid, kirjutab ERR-i Novaator

«Isikutevaheline vägivald on Eestis väga levinud. Naiste seas üle 50, meeste seas üle 60 protsendi olid elu jooksul kogenud vähemalt ühte isikutevahelise vägivalla vormi,» sõnas uurimuse autor, Tartu Ülikooli kliinilise meditsiini instituudis peagi doktorikraadi kaitsev Hedda Lippus-Metsaots.

Erinevate vägivallavormide seas keskendus doktoritöö isikutevahelisele vägivallale. Tulemustest selgus, et vägivalda kogenud inimeste muster oli erinev. 

«Naiste puhul paistis silma, et nad olid kogenud mitut eri vägivalla tüüpi. Võrreldes meestega oli naiste hulgas enam neid, kes olid kogenud nii emotsionaalset, füüsilist kui ka seksuaalset vägivalda. Meeste juures oli rohkem neid, kes olid kogenud ainult füüsilist vägivalda,» rääkis Lippus-Metsaots.

Erinevused meeste ja naiste vahel tulid eriti välja seksuaalvägivalla puhul. «Meeste puhul oli lapsena seksuaalvägivalda kogenud 0,6, naiste hulgas 5,8 protsenti vastanutest. Täiskasvanuna oli seksuaalvägivalda kogenud üks protsent meestest ja 4,2 protsenti naistest,» selgitas autor.

Naiste puhul rõhutas autor, et nende kogetud vägivald on tihti süstemaatiline. «Seda on näidatud lähisuhte vägivalla uuringutes, et sageli kogeb naine kõiki kolme vägivalla vormi. Sellele võib lisanduda mehepoolne majanduslik vägivald.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles