Uuringus selgus uus tegur, mis tõstab hüppeliselt reumatoidartriidi riski

PM Tervis
Copy
Lapsepõlves kogetud passiivne suitsetamine jätab edasiseks eluks jälje.
Lapsepõlves kogetud passiivne suitsetamine jätab edasiseks eluks jälje. Foto: Shutterstock

Brighami naistehaigla teadurite uuring leidis potentsiaalse otsese seose lapsepõlves sisse hingatud tubakasuitsu ja reumatoidartriidi suurenenud riski vahel hilisemas elus, kirjutab Medical Xpress.

Teadlased kasutasid õdede terviseuuringus saadud 90 923 naise andmeid, et selgitada suitsetamise ja reumatoidartriidi vahelist seost. Passiivne kokkupuude jagati kolme kategooriasse, sealhulgas ema suitsetamine raseduse ajal, vanemate suitsetamine lapsepõlves ja suitsetajatega koos elatud aastad alates 18. eluaastast. Isegi kui arvestada isikliku suitsetamisega, leiti, et passiivne suitsetamine lapsepõlves suurendab reumatoidartriidi riski 75 protsenti.

Seni on seostatud reumatoidartriidi patogeneesi kopsude limaskesta põletiku tõttu suitsetamisega – teooria juures muutus aga probleemseks tahk, et enamik haigeid ei suitseta.

Reumatoidartriit on põletikuline haigus, mida iseloomustab mitme liigese artriit. Paljudel reumatoidartriidiga inimestel on kopsupõletiku tunnuseid ning kuigi geneetilised ja keskkonnategurid tõstavad reumatoidartriiti haigestumise riski, on suitsetamist juba pikka aega loetud haiguse peamiseks riskiteguriks.

75 protsenti suurem reumatoidartriidi risk leiti isikutel, kellel oli lapsepõlves passiivne kokkupuude vanemate suitsetamisega. See risk suurenes osalejatel, kes hakkasid aktiivseks suitsetajaks. Ema suitsetamine raseduse ajal ja vanemalt kui 18-aastaselt suitsetajatega elatud aastate puhul ei ilmnenud olulist seost reumatoidartriidi riskiga.

Uuring ilmus teadusajakirjas Arthritis Rheumatol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles