Iisrael lubab nüüdsest geidel verd loovutada

Copy
Veredoonorlus. Pilt on illustatiivne.
Veredoonorlus. Pilt on illustatiivne. Foto: Joakim Klementi

Iisrael tühistas aastakümneid kehtinud piirangud, mis ei lubanud geidel verd loovutada, teatas tervishoiuminister neljapäeval.

«Geidele kehtinud vereloovutuse keeld oli jäänuk stereotüübist, mis kuulub minevikku,» ütles minister Nitzan Horowitz, kes ka ise on homoseksuaal.

«Kõiki elusid päästa soovivaid doonoreid koheldakse nüüdsest ühtemoodi nende soost ja seksuaalsest sättumusest sõltumata,» kinnitas ta.

1. oktoobrist muutuvad enne vereloovutust täidetavad ankeedid, ütles tervishoiuministeerium. Kaob keeld saada verd mehelt, kel on olnud seksuaalvahekord teise mehega, isegi alalise partneriga.

Uutes ankeetides on selle asemel klausel, mis ütleb, et verd ei võeta inimestelt, kes on olnud viimase kolme kuu jooksul kõrge riskiga seksuaalsuhetes uue partneri või partneritega.

Praegu võivad geimehed anda verd vaid juhul, kui nende viimasest seksuaalvahekorrast on möödas aasta.

Iisraeli LGBTQ võrdsuse ühing tervitas otsust kui ajaloolist sammu teel kõigi ühiskonnaliikmete võrdse kohtlemise poole.

Tervishoiuministeeriumi hiljutise raporti järgi oli 2020. aastal Iisraelis 361 HIV-positiivset inimest, mis on viie protsendi võrra vähem kui aasta varem.

Suurbritannia tühistas geide ja biseksuaalsete meese vereloovutuskeelu juunis, USA astus selle sammu eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles