Mida teha, kui laps kardab viiruse tõttu kooli minna?

Elina Kivinukk
, psühholoog
Copy
Mõnedele lastele teeb mõte koolasjadest suurt hirmu.

Fotol: KOOLIKOTT, RANITS
Mõnedele lastele teeb mõte koolasjadest suurt hirmu. Fotol: KOOLIKOTT, RANITS Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Olen ka ise murelik sügisel aset leidva ees, aga üheksa-aastane laps on kooli mineku eel täiesti paanikas. Ta teatas, et tema enam kooli ei lähe. Rahustasin teda, et viirus ei tee talle liiga ja ta ei too seda kellelegi. Mitte et seda ise täielikult usuksin. Ilmselgelt on kodus koroona teemal liiga palju räägitud ja nüüd on tulemus käes – laps kardab kooli rahva keskele minna. Rahustasin küll, aga ta pole ikka rahunenud. Kuidas need pinged nüüd maha saab ja lapse närvivapustuseta kooli?

Ema Harjumaalt

Suur tänu, et olete söandanud nii olulise küsimusega pöörduda. Märkan kõigepealt paari positiivset asjaolu: lootust annab, et teil on oma lapsega hea kontakt ja et saate temaga rääkida ning et olete juba ise ka mõtisklenud, mis võis midagi põhjustada. Teie eneseanalüüs toetab teid ka heaks lapsevanemaks olemisel.

Kindlasti julgustan lapsega rääkima ka tema tunnetest lisaks sellele, et leida ratsionaalseid põhjuseid. Meenub näide sellest, kui laps ärkab öösel «tondi» hirmus üles ja kardab uuesti magama jääda. Sellises olukorras ei aita, kui tuled põlema panna, ratsionaalselt selgitada ja näidata, et kuskil tonti pole. Pigem tasub siis tuua välja tunnete pool: «Mõistan, et sul on hirm. Olen siin sinuga, kuni sa uuesti magama jääd.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles