Geenifoorumil saavad huvilised tasuta kuulata tippteadlaste ettekandeid

PM Tervis
Copy
Tartu ülikooli kaasprofessor Elin Orgi sõnul räägitakse kolme päeva jooksul nii genoomika rakendusvõimalustest tervishoius, mikrobioomist, farmakogenoomikast, haiguste kujunemise molekulaarsetest mehhanismidest ning paljust muust.
Tartu ülikooli kaasprofessor Elin Orgi sõnul räägitakse kolme päeva jooksul nii genoomika rakendusvõimalustest tervishoius, mikrobioomist, farmakogenoomikast, haiguste kujunemise molekulaarsetest mehhanismidest ning paljust muust. Foto:

25.–27. augustil korraldab Tartu ülikooli genoomika instituut juba 20. korda rahvusvahelist teaduskonverentsi Geenifoorum. Üleilmse Covid-19 pandeemia tõttu toimub sel aasta konverents veebipõhiselt ning on kõigile kuulajatele tasuta. Interdistsiplinaarne konverents toob kuulajateni kõrgetasemelised ettekanded 18 tippteadlastelt Euroopast, USAst ja Iisrealist.

Konverentsi programmijuhi Tartu ülikooli kaasprofessor Elin Orgi sõnul iseloomustab tänavust Geenifoorumit taaskord väga mitmekesine teemadering – kolme päeva jooksul räägitakse nii genoomika rakendusvõimalustest tervishoius, mikrobioomist, farmakogenoomikast, haiguste kujunemise molekulaarsetest mehhanismidest ning paljust muust.

Pandeemia-aastale kohaselt teevad kolm tippteadlast ettekanded ka Covid-19 teemadel. Professor Andrea Ganna USAst annab ülevaate ülemaailmsest Covid-19 geneetikat käsitlevast koostööprojektist, kuhu on praeguseks kaasatud 25 riigist üle viiekümne tuhande koroonapositiivse ja kahe miljoni nakatumata inimese tervise- ja geeniandmed, sealhulgas Eesti geenidoonorite andmed. Liskas räägib tuntud immunoloog professor Adrian Hayday immuunsüsteemi ja Covid-19 seostest ning ettekande teeb ka Tartu ülikooli viroloogia professor Andres Merits.

Orgi sõnul on viimastel aastatel palju arutelud teemadel, kuidas rakendada genoomika andmeid haiguste ennetamisel ning ravis. Selle aasta konverentsi üks peaesinejaid on professor Sir Peter Donnelly Inglismaalt Genomics PLC firmast. «Tegemist on ühe tuntuma biotehnoloogia ettevõttega, mis töötab välja ja pakub innovatiivseid lahendusi genoomika andmete kasutamisel tervishoius,» lisas Org.

Esile toomist väärib ka professor Samuli Ripatti Helsingi ülikoolist, kes tutvustab Soome meditsiinilise genoomika uuringuid haigusriskide tuvastamiseks.

«Huvitavat kuulamist võiks Geenifoorumilt leida igaüks, sest kõnelejad on oma ettekanded ette valmistanud nii, et sellest saaksid aru ka valdkonnavälised inimesed,» ütles Org. Kuna tänavune konverents toimub veebipõhiselt, on registreerujatel võimalik ettekandeid endale sobival ajal ka mõne päeva jooksul järgi vaadata.

Konverentsil osalemine on tasuta, kuid vajalik on eelnev registreerimine. Täpsemat infot leiab Geenifoorumi kodulehelt ja Facebookist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles