Vitamiin B6 on vees lahustuv, mida meie organism ise ei suuda toota ega suurtes kogustes ladustada. Seetõttu peame seda iga päev saama toidust või joogist. Vitamiin B6 hõlmab mitut looduslikku ühendit, mille aktiivsed vormid täidavad kehas tähtsaid ülesandeid.
Täidab elutähtsaid ülesandeid
Kuigi B6-vitamiinil on meie kehas palju elutähtsaid ülesandeid, võib selle üheks suurimaks rolliks pidada valkude lõhustamisele ja kasutamisele kaasaaitamist. Sestap peetakse vitamiin B6 eluks vajalikuks ühendiks, mis tagab immuunsüsteemi normaalse toimimise, aga ka lihaste ja organite terve ehituse ja talitluse.
Peale valkude osaleb vitamiin B6 teiste makrotoitainete – süsivesikute ja rasvade – ainevahetuses. Sellest tulenevalt saab keha neist energiat toota või vastupidi, ülejäägi kehavarudes ladustada.
Samuti on B6-vitamiinil tähtis roll hemoglobiini (vajalik tervete punavereliblede jaoks) ja soolhappe (vajalik toidu seedimisel maos) tootmisel, kesknärvisüsteemi talitluses ja südame-veresoonkonnahaiguste ennetamises.
Eesti riiklike toitumissoovituste kohaselt on päevane B6 tarbimiskogus naistel 1,5 mg ja meestel 1,8 mg. Rasedad ja imetavad naised peaksid suurenenud põhivajaduse katmiseks tarbima 1,8 mg päevas.
Lapsed peaksid aga vitamiin B6 saama täiskasvanutest tunduvalt vähem: kuni aastaste laste tarbimissoovitus on mitte rohkem kui 0,4 mg, 2–5-aastastel lastel 0,5 mg ja kuni 10-aastastel 1 mg päevas.
Kellel võib puudus tekkida
Järgides riiklikke toitumissoovitusi, saab terve inimene piisavalt B6-vitamiini. Vitamiini B6 vaegust esineb Eesti inimestel harva, sest seda leidub laialdaselt paljudes toiduainetes. Lisaks sünteesib vitamiini B6 soolestiku mikrofloora.