Südame seiskumine, ajukahjustus — kolm imikut said omavalmistatud piimasegust laastavat kahju

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

​Kolm imikut viidi USAs haiglasse rahhiidi ja muude terviseprobleemidega, mis olid seotud omatehtud piimaseguga. Aluseline toit sisaldas selliseid koostisosi nagu meresammal, kookosvesi ja kanepiseemned, vahendab Insider. 

Meresammal on hea joodiallikas, kuid liigsel tarbimisel võib olla ohtlik, eriti lastele.

Vastavalt USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste uuele aruandele on väikelapsed viidud haiglasse rahhiidi ja ajukahjustustega, kui neil on aluseline dieeti.

Arvatavasti kuulsuste poolt heaks kiidetud aluseline dieet sisaldas selliseid koostisosi nagu meresammal, kanepiseemned, datlid, kookosvesi ja leeliseline vesi, kuid ei sisaldanud piisavalt toitaineid, D -vitamiini ja ja kaltsiumi.

Aluseline dieet, millel on vähe teaduslikku toetust, edendab ideed, et aluselise toidu (nt toored puu- ja köögiviljad, pähklid, kaunviljad ja soja) söömine ning happeliste toitude (nt loomsed saadused ja teravili) piiramine aitab kehal säilitada tervislikku PHd.

Aruande autorite sõnul illustreerivad imikute juhtumid isetehtud piimasegude ohte, rõhutades, et rinnapiim ja kaubanduslikud piimasegud sisaldavad imikutele vajalikke vitamiine ja toitaineid optimaalseks kasvuks ja arenguks.

Aruandes kirjeldatakse kolme beebi juhtumit – neil esines eluohtlikke defitsiite, mis arvatakse olevat seotud nende piimasegudega.

Neljakuune laps, kes oli kuu aega aluselist segu tarvitanud, tuli intubeerida ja viia kunstlikule hingamisele. Vaatamata hädaabiteenuste sekkumisele esines lapsel mitu südameseiskuse episoodi ja oli väga madal pulss.

Pärast ta elustamist leidsid arstid, et tal on hapnikuvaegusest tingitud ajukahjustus, samuti tõsine elektrolüütide puudus. Tal olid ka rahhiidi sümptomid – luude pehmenemine ja nõrgenemine äärmuslikust D-vitamiini puudusest.

Teine beebi, viiekuune, sattus pärast kahte kuud aluselise toidu söömist erakorralise meditsiini osakonda sinaka naha ja hingamisprobleemidega. Uuringud näitasid madalat kaltsiumitaset ja luude deformatsioone, mis viitavad rahhiidile.

Kolmas laps, üheksakuune poiss, saabus haiglasse pärast viiepäevast ärrituvust. Leiti, et ta on oma vanuse kohta väike ja deformeerunud peakujuga. Ta ei saanud ise istuda ja tal olid halvad motoorsed oskused. Testid näitasid, et lapsel on ka kaltsiumi, D-vitamiini ja joodi puudus. Talle anti toidulisandeid ja ta paigutati pikaajalise hoole alla.

Aruande autorid hoiatavad vanemaid kasutamast omatehtud piimasegusid, mis võivad põhjustada pikaajalisi arengulisi probleeme ja eluohtlikke seisundeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles