E-apteegist saab taas teisele inimesele retseptiravimit osta

BNS
Copy
Pildil Aphoteka apteek Uku keskuses.
Pildil Aphoteka apteek Uku keskuses. Foto: Marko Saarm / Sakala

Andmekaitse inspektsiooni ettekirjutusega muutus e-apteekides retseptiravimite väljastamise kord, mille tulemusel saab taas teisele inimesele retseptiravimit osta.

Ettekirjutuse tulemusel muutus ka e-apteekides retseptiravimite väljastamise kord, nii et enam ei saa vaadata teise inimese retsepte pelgalt tema isikukoodi teades ja ilma retseptiomaniku esindusõiguseta.

Eelmise aasta novembri lõpus tegi andmekaitse inspektsioon ühepäevase täitmise tähtaja ja 100 000 euro suuruse sunniraha hoiatusega ettekirjutus-hoiatuse kolmele apteegiketile, mis võimaldasid oma e-apteegis igaühel vaadata ükskõik kelle retsepte, sisestades vaid teise inimese isikukoodi.

Nüüd kontrollib retseptikeskus, kas e-apteegis teise inimese retseptiravimit välja osta soovival inimesel on selleks ka õigus. Teine inimene saab e-apteegis retseptiravimi välja osta kolmel tingimusel: kui patsient on talle andnud digiloos volituse, kui ta on hooldusõiguslik lapsevanem või kui ta on inimese eestkostja.

Endiselt saab arstilt paluda ka sellise retsepti väljakirjutamist, mida keegi teine näha ega välja osta ei saa (nn privaatne retsept).

Andmekaitse inspektsiooni järelevalve juht Maris Juha ütles, et väga tähtis on see, et nüüd kontrollitakse ka lapsevanemal lapse hooldusõiguse olemasolu.

Retseptiravimi ostmine teisele inimesele käib e-apteegis endiselt nii, et inimene logib ID-kaardiga sisse, sisestab teise inimese isikukoodi ning kui tal on selleks volitus või esindusõigus, näeb ta teise inimese kehtivaid retsepte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles